Temeri justificate

Dintre numeroasele comunicate pe care ni le transmite Asociația Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), uneori și zilnic, mi-a atras atenția unul recent, intitulat „Exploatare cu studii superioare!”. Bref, studenții se referă la proiectul de lege „privind stagiile de adaptare profesională”, pe care îl consideră de natură să expună tinerii „la exploatare și abuzuri intolerabile din partea angajatorilor”.
 

L.D. CLEMENT

Riscurile pe care le zăresc ei ar fi salariile mici (în zona celui minim pe economie) pe care ar urma să le primească absolvenții de studii superioare, riscul ca fiecărei profesii să i se impună „un stagiu de pregătire”, dar al cărui conținut și calitate nimeni nu le garantează (iată, și apropo de subiectul formărilor și răsformărilor solicitate de unele organizații profesionale, pe care l-am atins aici în urmă cu aproximativ o săptămână), riscul ca absolventul să-și plătească stagiul în caz că renunță la slujbă (dar mă tem că, în multe situații, îl vor plăti oricum, așa cum am arătat, cu vârf și îndesat, chiar vreme de mulți ani), riscul ca evaluarea de după un așa stagiu să fie pe ochi frumoși sau după ureche, dar rezultatul (ornamental sau demolant) să conteze mult la CV. Mi se par îndreptățite temerile ANOSR, mai cu seamă că, în bună parte, așa cum am mai arătat aici, se referă nu neapărat la situații din viitor, ci chiar la situații actuale (și nu chiar de ieri de azi) care, într-o măsură mai mare sau mai mică, afectează deja pe (de ex.) tinerii medici, educatori, învățători, profesori, juriști, psihologi, asistenți sociali etc. Mai ales că, de-acum, astfel de situații ar urma să fie sprijinite de (încă o) lege. Discutând subiectul cu un amic (înainte de a avea știință de proiect și de reacția ANOSR), anticipam mai în serios decât în glumă că s-ar putea ajunge ca și hingherul să fie cel puțin asistent veterinar (dacă nu medic), cu formări și atestate anume, după caz, privitoare la câini și pisici, la tactici și strategii de capturare, la tehnici și terapii de destresare a animalelor etc. Pentru o leafă minimă pe economie, firește, fiindcă-i hingher!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: