„Libertate pentru Iulia”

…Asta a cerut deputatul ucrainean Ion Munteanu din cadrul Consiliului Regional Cernăuți, în finalul discursului pe care l-a susținut în ședința comună a CJ Suceava și CR Cernăuți. Munteanu, deputat în Consiliul Regional Cernăuți din partea partidului Batakivșina (Patria), de opoziție, și-a început discursul spunând că liderul partidului, Iulia Timoșenko, este în închisoare ca urmare a unor dosare fabricate din motive politice de actualul regim.
 

El a arătat că, în Ucraina, opoziția este interesată mai mult ca oricine de accelerarea integrării europene a țării și că numai împreună cu Europa se va reuși făurirea unei Ucraine cu adevărat democrate, în care să fie respectate drepturile tuturor cetățenilor, indiferent de opiniile lor politice. Deputatul cernăuțean a spus în discursul său că guvernul Ucrainei, chiar dacă își declară intenția de integrare europeană, face totul însă pentru a o împiedica. El a menționat că, de la venirea la putere a echipei președintelui Ianukovici, 4 din cele 5 puncte de trecere a frontierei între Suceava și Cernăuți au fost închise și, cu cât trece vremea, devine mai problematică reluarea funcționării lor. Munteanu a mai spus că deși Guvernul Ucrainei a decis regimul intrării fără viză pentru cetățenii UE, acesta a rămas un pas unilateral, iar pentru cetățenii ucraineni, în special pentru cei din Cernăuți, problema trecerii frontierei fără viză este deosebit de importantă, iar rezolvarea acesteia va permite nu numai activarea relațiilor de afaceri și familiale, dar și apropierea ucrainenilor de standardele europene. El și-a exprimat încrederea că dacă Ucraina va fi sprijinită de țările UE, se va făuri un stat democratic și de drept și a subliniat că liderul Iulia Timoșenko spunea că dreptatea există și că pentru aceasta trebuie luptat. Președintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a arătat că subiectul lansat de deputatul din Cernăuți face parte din politica națională, iar în ședința comună se dezbat chestiuni regionale. „Avem și noi un premier arestat în România. Diferența este că opoziția din România nu plânge pentru acest lucru”, a spus Nechifor. Încarcerată din august 2011, fostul premier ucrainean Iulia Timoșenko, fost artizan al “revoluției portocalii” prooccidentale din 2004, a fost condamnată două luni mai târziu la 7 ani de închisoare pentru abuz de putere. Ea este judecată, de asemenea, pentru fraudă fiscală. Timoșenko, susținută de țările occidentale, consideră judecarea și condamnarea sa o persecuție politică organizată de putere. Situația sa a provocat o criză gravă între Kiev și Uniunea Europeană.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: