Curtea de Apel Suceava

Csibi Istvan, condamnat la 3 ani cu suspendare

Procesul omului de afaceri harghitean Csibi Istvan, în care este judecat pentru tentativă de omor, strămutat de la Cluj-Napoca la Suceava în urma unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție, își va găsi cel mai probabil finalitatea la această din urmă instanță, în recurs, în cazul în care părțile interesate îl vor depune.
 

Și asta pentru că ieri, Curtea de Apel Suceava a hotărât – în rejudecare, admițând toate apelurile declarate de părți – 3 ani de recluziune în spatele gratiilor pentru inculpat, în loc de 5, la cât fusese condamnat, pe 25 aprilie 2005, de Tribunalul Cluj- Napoca. Pedeapsa a fost contopită cu o alta, datând din 2007, a Judecătoriei Suceava, rezultanta fiind de 3 ani de închisoare. Judecătorii suceveni au hotărât, de asemenea, suspendarea sub supraveghere a acestei măsuri punitive, termenul de încercare fiind de 5 ani. Decizia de ieri a Curții de Apel Suceava îl obligă, totodată, pe inculpat la plata către partea vătămată Magyari Tibor a sumei de 5000 lei, reprezentând daune morale. Procesul de față a început în 2004 în județul Harghita, apoi a fost strămutat la Târgu Mureș, după care a ajuns la Cluj-Napoca. Csibi Istvan este acuzat că, în noiembrie 2000, l-ar fi lovit pe Magyari Tibor, un angajat al uneia dintre firmele sale, cu o bâtă de baseball, punându-i viața în pericol. Csibi este cercetat și trimis în judecată în mai multe dosare, alături de acoliți ai săi, pentru o serie de infracțiuni, unele comise cu violență, la Miercurea Ciuc și Târgu Mureș. Csibi Istvan a fost arestat în prima jumătate a lunii septembrie 2004, în urma unei anchete desfășurate de procurorii fostului Parchet Național Anticorupție (PNA), care au dispus atunci începerea urmăririi sale penale pentru dare de mită, șantaj, spălare de bani, constituire de grup infracțional organizat și evaziune fiscală. Csibi Istvan ar fi oferit drept mită bani și bunuri ce totalizează peste patru miliarde de lei vechi unor funcționari publici, persoane cu funcții de conducere și control în instituțiile statului, pentru a le determina să nu-i sancționeze activitatea infracțională desfășurată timp de patru ani, în perioada 1999-2003. Afaceristul harghitean era asociat sau acționar la mai multe societăți comerciale, printre care Hamerock Bau SA, Neptun Impex SA, Medvaia SRL și Rhodos SA. Procurorii PNA apreciau la acea vreme că, în tot acest timp, Csibi Istvan ar fi păgubit bugetul de stat cu aproape 300 miliarde de lei vechi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: