Sute de fermieri suceveni ar vrea să facă agricultură ecologică

> Cei mai mulți sunt din sectorul vegetal, iar din cauza numărului mare de solicitări, Ministerul Agriculturii ia în calcul stabilirea unei noi perioade de depunere a cererilor
 

Fermierii suceveni au depus 640 de cereri de acordare a ajutorului specific pentru îmbunătățirea calității produselor în sectorul de agricultură ecologică, sprijin acordat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Din totalul acestora, 635 vin din partea deținătorilor de exploatații agricole cu producție vegetală, informează directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Centrul Județean Suceava, Angela Coroleucă. Potrivit șefului APIA Suceava, 291 de solicitări se referă la suprafețe cuprinse între 0,3 și 5 ha; 381 au în vedere suprafețe de 5 până la 20 ha; 19 sunt pentru suprafețe variind între 21 și 50 ha; 6 pentru suprafețe de la 51 la 100 ha, un singur fermier solicitând sprijin financiar pentru o suprafață de peste 100 ha. Angela Coroleucă precizează că în sectorul de producție animalieră s-au depus 5 cereri, respectiv una pentru o fermă cu minim 21 și maxim 100 de ovine; una pentru o fermă de albine cu maxim de 50 de familii, precum și 3 solicitări pentru ferme de albine cu mai mult de 100 familii. „Din cauza numărului mare de solicitări a ajutorului specific pentru îmbunătățirea calității produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale ia în calcul stabilirea unei noi perioade de depunere a cererilor” declară Angela Coroleucă. Potențialii beneficiari pot depune o singură cerere, fie pentru o exploatație din producția vegetală, fie pentru una dintre speciile din producția animalieră sau doar pentru o exploatație din apicultură. Ajutorul se acordă pentru exploatațiile din producția vegetală și animalieră care sunt în trecere de la agricultura convențională la agricultura ecologică. Cuantumul plății anuale suplimentare pe exploatație se calculează de APIA, după finalizarea tuturor verificărilor, prin raportarea plafonului alocat pentru fiecare sector la numărul exploatațiilor eligibile și având în vedere plata anuală suplimentară maximă pe exploatație pentru fiecare categorie în funcție de dimensiunea acesteia. În cazul în care plafonul solicitat îl depășește pe cel alocat fiecărui sector, plata anuală suplimentară se diminuează procentual cu aceeași valoare. România beneficiază, pentru anul 2012, de suma de 4 milioane de euro, cu aproximativ 20% mai mult decât cea din anul precedent.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: