Curtea de Apel Suceava taie jumătate din pedeapsa unui recidivist periculos

După 4 ani de la o faptă de o violență deosebit de gravă, în urma căreia viața unui om a cunoscut o turnură dramatică, Curtea de Apel Suceava s-a pronunțat în calea de atac inițiată de inculpat: autorul a primit, în loc de 15 ani cu executare, cât luase la Tribunal, jumătatea acestei pedepse.
 

Cazul s-a petrecut în ianuarie 2008, procurorii locali încadrând inițial fapta agresorului la vătămare corporală gravă și nu la tentativă de omor deosebit de grav, cum ar fi fost normal. Faptă, autor și victimă Ianuarie 2008. Cristinel Hladi, din Lisaura, comuna Ipotești (în vârstă de 37 de ani pe atunci), ajută la locuința vărului său, Petrișor Puiu Scolobiuc (42 de ani, în momentul de față), la cărat gunoiul din curte. Contra cost. Cei doi veri se iau la ceartă de la bani. Aflat sub influența băuturilor alcoolice, Puiu își lovește cu lopata în cap ruda de sânge. Victima cade lată, iar agresorul o transportă, ulterior, lângă domiciliul acesteia, abandonând-o într-un șanț. În comă, la Spitalul de Neurochirurgie Iași, Hladi rămâne internat o lună de zile. Două luni de spitalizare ulterioară la Suceava și apoi externare. Scaun cu rotile, paralizie pe partea dreaptă, deficit grav de vorbire. Medicație. Bani și iarăși bani. Disperare el, disperare părinții, compasiune din partea celor apropiați. În cele din urmă, ajutor pentru dizabilitate dat de statul român. Profil de inculpat Potrivit judiciariștilor suceveni, inculpatul, în prezent deținut la Botoșani, este un scandalagiu. A fost închis în trecut pentru infracțiuni de furt, a amenințat trecătorii cu o sabie, după care, pe 15 septembrie 2010, ar fi tâlhărit în centrul Sucevei o bătrână. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava propun, în sfârșit, judecătorilor arestarea preventivă, dată fiind această ultimă faptă, pericolul public Scolobiuc ajungând după gratii. Pe 22 septembrie 2010, Curtea de Apel Suceava casează o sentință de 3 ani de închisoare dată de Judecătoria Suceava și schimbă încadrarea juridică a faptei, de la vătămare corporală gravă la tentativă de omor deosebit de grav. Ceea ce însemna că speța se muta de la parchetul local, la parchetul județean. Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava preia speța și vinovatul primește din partea judecătorilor fondului cauzei, ai Tribunalului Suceava, 15 ani de închisoare. Daune Hladi Cristinel trebuie să primească, potrivit Tribunalului, 10.000 lei de la inculpat cu titlu de daune materiale, 150.000 lei daune morale, precum și 500 lei – lunar. Retroactiv, de la data apariției handicapului sever și până în prezent, inculpatul are de plătit victimei 26.500 lei. Decizia prin care pedeapsa de 15 ani îi este redusă autorului la jumătate nu e definitivă, putând fi atacată cu recurs, la Înalta Curte de Casație și Justiție a României.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: