Cauciucuri de iarnă, dar numai pe zăpadă, gheață sau polei !

Poliția Rutieră Suceava a amplasat deja primele filtre pentru verificarea echipării de iarnă a mașinilor din trafic, îndemnate la aceasta de prognoza meteo care a anunțat, în aceste zile, scăderea temperaturilor, ploaie și ninsoare la munte și, mai rău decât acestea, apariția poleiului.
 

Sâmbătă, 27 octombrie, două astfel de filtre au „păzit”, de pe partea județului nostru, Pasul Tihuța, în localitatea Vatra Dornei, și Pasul Gutâi, în localitatea Cârlibaba, practica dovedind că nu trece niciodată o primă ninsoare la Suceava fără blocarea traficului spre Bistrița sau spre Maramureș de câte un autotren neechipat de sezon. De aceea, sâmbătă, polițiștii rutieri au avut în special în colimator autovehiculele cu o greutate de peste 3,5 tone, care au obligația să dețină echipamente antiderapante omologate. Ignorarea acestei prevederi legale aduce după sine retragerea certificatului de înmatriculare, dar și amenzi consistente, cuprinse între 9 și 21 de puncte, respectiv 630 și 1470 de lei. Echiparea autoturismelor cu cauciucuri de iarnă este obligatorie, dar numai când vine iarna cu adevărat. O.G. 5/ 2011, care prevede schimbarea cauciucurilor de vară cu cele de iarnă pentru mașinile mici, impune acest lucru, dar numai în funcție de condițiile meteorologice. Vor fi pasibili de sancțiuni șoferii ale căror mașini nu s-au „încălțat” de iarnă doar atunci când acestea vor circula pe drumuri acoperite de zăpadă, gheață sau polei. Până când se va întâmpla asta însă, Poliția Suceava a transmis un comunicat în care „dădăcește” conducătorii auto cu recomandări ce țin de normalitatea șofatului în condiții de siguranță pe ploaie și vânt. Dintre acestea amintim recomandările de prudență și viteză redusă pe drumuri ude, acoperite cu polei sau piatră cubică, „temeinică asigurare” înaintea oricărei manevre pe timp ploios, lumini de întâlnire aprinse permanent și nu numai pe drumurile europene, atenție sporită la vântul ce poate modifica direcția de mers a autovehiculelor și chiar avertizarea de parcare și oprire interzisă pe sub copaci, pe vreme de vijelie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: