Adaptații

M-am străduit să fiu (și) martor obiectiv al unei revederi după 25 de ani a doar câtorva clase (totuși, prin numeroși reprezentanți) care absolveau liceul (Suceava, „Petru Rareș”) în 1987. Aspecte semnificative: clase de liceu industrial, menite (atunci) să dea țării meseriași calificați și candidați de ingineri; elevi/absolvenți mulți (uneori numiți generic, cu neputința deosebirii, „decreței”), acum foarte răspândiți și aproape imposibil de readus împreună în formațiile de start în viață (din Canada, din Israel și Irlanda sau chiar din Afganistan, de sub arme).
 

L.D. CLEMENT

Printre altele, am reținut că, dintre cei acum reuniți, nu puțini au devenit (firește, după ’90) realmente ingineri, dar prea puțini au ajuns să-și practice meseriile „de bază”. S-au recalificat pe parcurs, fără să le fie tocmai ușor (dar nimeni nu s-a pronunțat a fi… victimă a istoriei sau component al unei „generații de sacrificiu”!), devenind și economiști, juriști, profesori, psihologi, lucrători comerciali (de diverse niveluri), chiar oameni de afaceri mai mari sau mai mărunței. Unii fericiți că au răzbit preschimbându-se, alții necăjiți că în destinul ce părea a li se configura la un moment dat au survenit mai multe schimbări decât ar fi fost cazul. Iar un profesor cu tâmple argintate, la un moment dat, fără să-i mustre, fără să tulbure bucuria reîntâlnirii cu socoata sa, zise că de la ei ar fi așteptat o schimbare (benefică!), iar cât viața-i mai are răbdare, ar mai aștepta încă… Curios însă (oare…?!), dintre revăzuți/reauziți (pe vremuri, uteciști la grămadă) niciunul nu s-a adaptat până acum într-atât încât să-și continue activitatea de… reconversie profesională devenind politician!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: