O premieră în medicina națională veterinară

> Junincă Charolaise de 8000 de lei, salvată dintr-o râpă de 6 metri și pusă pe picioare după fracturi de radius și ulnă > Dr. Petrea Dulgheru, șeful detașat al DSVSA Suceava, spune că gipsarea cu reușită a acestui gen de rupturi de oase este o premieră în medicina națională veterinară.
 

Dr. Petrea Dulgheru, directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava – detașat la București până la finele lui decembrie –, se mândrește cu o realizare de excepție în cariera sa profesională, dar și una dintre cele mai remarcabile ale medicinii veterinare naționale. Dulgheru povestește că, pe 20 august, în Dorna Arini, a fost consultat de Dinu Robu, proprietarul unei juninci Charolaise, a cărei valoare depășește 8000 de lei, care căzuse într-o râpă și avea un picior fracturat. Robu, văzând care este starea animalului și neîntrevăzând vreo cale de salvare, își exprimase intenția de a duce bovina direct la un abator și a o sacrifica. Petrea Dulgheru și-a lăsat concediul de o parte și, fiind prin preajmă, a participat, alături de alți oameni, timp de 12 ore, la scoaterea animalului din prăpastia de 6 metri adâncime. După încheierea acestei operațiuni laborioase, medicul Dulgheru avea să diagnosticheze fracturi de radius și ulnă la membrul stâng (anterior) și să procedeze la gipsare. Însă nu înainte de a transporta juninca, cu o căruță, în exploatația dorneanului aparținător. Punerea definitivă în gips a oaselor rupte a reușit abia la cea de-a treia tentativă, întrucât, prin diverse manevre, animalul îndepărta materialul străin care îl incomoda. Bovina a fost ținută și îngrijită, 40 de zile, într-un țarc special amenajat, iar pe 30 septembrie, cu mari emoții, carcasa de gips a fost îndepărtată. „La palpare, am văzut că deja calusul osos s-a format, iar cele două oase erau consolidate. O perioadă, din cauză că mușchii și tendoanele nu fuseseră în activitate, animalul nu a putut să meargă, însă acum juninca zburdă pe deal, alături de celelalte două Charolaise cumpărate de proprietar din Franța, cu bani proveniți din vânzarea altor 5 vaci din gospodărie. Sunt bucuros că animalul este salvat și că acum juninca poate să aibă moștenitori de rasă” a explicat dr. Dulgheru menționând că, în condițiile date, și nefolosindu-se o tijă medulară, se poate vorbi despre o premieră în medicina veterinară națională, în ceea ce privește gipsarea cu reușită a fracturilor de radius și ulnă. Petrea Dulgheru a mai precizat că în 1978 a mai gipsat o fractură de falangă la un cal, animalul trăind încă 9 ani după aceea.

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: