Lumea se grăbește !

O știre AFP care, părelnic, n-ar avea treabă (și) cu noi (sau cu generațiile noastre) spune că s-a ajuns la concluzia, în urma unui studiu foarte serios, că la băieții din SUA pubertatea se instalează acum cu până la 2 ani mai devreme ca la părinții lor. Dar în ultimii ani și alte cercetări au evidențiat o astfel de „grabă”, similară cu cea a străbunilor noștri din preistorie, care natural-biologic căutau să condenseze într-o prea firavă existență două sensuri majore: supraviețuirea și perpetuarea.
 

L.D. CLEMENT

Lumea a curs și, credem noi, a evoluat. Iar astăzi astfel de semne se consideră că sunt, mai ales, expresie a civilizației și a culturii. Traduse, într-un limbaj concret, prin consum și informație. Altfel spus, individul contemporan s-ar naște nu pentru altceva decât pentru a se nutri (vezi și aspectul material și simbolic al riscului îngrășării), a acumula și a cheltui (pe o diversitate de bunuri și servicii), căutând permanent a se informa cum și pe ce s-o facă, într-o acțiune mimetică propusă, în sfera societății de consum, de chiar și părinții și bunicii care se găsesc în situația de a fi mereu depășiți de progenituri. Ca urmare, astă lume vorace consumă și resursele planetei într-un ritm nemaiîntâlnit… Da, conținutul realității astfel, pe scurt, înfățișate este observabil, cuantificabil, explicabil. Lumea se grăbește! Dar spre ce anume, nu-s destui nici cercetătorii și nici filosofii ca să ne spună…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: