CJ Suceava va aloca bani pentru modernizarea aerogării de la Salcea

> Licitațiile pentru modernizarea aerogării Aeroportului „Ștefan cel Mare” Suceava au fost lansate, iar contractul va fi semnat în luna decembrie
 

Aeroportul Suceava

Aerogara Aeroportului „Ștefan cel Mare” Suceava va fi modernizată din bugetul propriu al Consiliului Județean Suceava, a declarat ieri șeful administrației județene, Cătălin Nechifor, care a precizat că modernizarea pistei, a sistemului de balizaj, a sistemului de aducere a avioanelor la sol și construcția unui nou turn de comandă vor fi finanțate prin POS-Transporturi cu 132 de milioane de lei. Președintele Consiliului Județean Suceava a spus într-o conferință de presă că licitațiile pentru modernizarea aeroportului Suceava au fost lansate. El a explicat că aerogara va fi reabilitată termic, întrucât pierderile de căldură sunt foarte mari și implică și costuri mari de întreținere, urmând să fie înlocuită tâmplăria metalică montată în urmă cu zeci de ani și vor fi refăcute și finisajele exterioare și interioare. În decembrie urmează să fie semnat contractul de execuție, după ce în prezent se evaluează ofertele, CJ Suceava alocând 400.000 de lei pentru aceste lucrări. Nechifor a spus că licitația pentru modernizarea aeroportului va fi organizată în data de 7 decembrie și și-a exprimat încrederea că firma care va câștiga licitația va reuși ca în doi ani să finalizeze lucrările. Aeroportul Suceava este primul care se modernizează prin POS Transporturi, urmând ca în urma investițiilor, care vor fi finalizate în 2014, să poată opera avioane de tipul Boeing 767 seria 300, cu 290-350 de pasageri, sau cargo care pot transporta 100 de tone de marfă, avionul actual de referință pentru aeroportul sucevean fiind ATR 42. Prin acest proiect pista va fi prelungită de la 1.800 de metri la 2.460 de metri, iar lățimea acesteia de la 30 la 45 de metri, urmând să fie construită o pistă elastică ce va permite aterizarea și decolarea unor aeronave mari. Sistemul de balizaj va fi înlocuit cu un sistem cu lumină reglabilă și dirijabilă și va fi instalat și un sistem automat ILS ce va aduce aeronavele la pistă pe vreme nefavorabilă sau de ceață la sol. Actualele condiții de aterizare de pe aeroportul sucevean sunt cu vizibilitate de 1.200 de metri și plafon de 90 de metri, iar în urma investițiilor acestea vor fi de vizibilitate 300 de metri și plafon de 30 de metri. Proiectul prevede construcția unui nou turn de control, cu o înălțime de 20 de metri, dar și montarea unui grup electrogen special care să producă energie electrică în cazul unei avarii la rețeaua electrică. Investiția, în valoare de 39,5 de milioane de euro (132 milioane de lei) este finanțată cu 20,9 milioane de euro de UE, cu 9 milioane de euro de la bugetul național, iar restul de la bugetul județean și Regia Autonomă Aeroportul Suceava. Pentru extinderea pistei de aterizare-decolare, CJ Suceava a achiziționat mai multe terenuri din zonă și ulterior a decis ca dreptul de administrare a bunurilor din domeniul public al județului Suceava, care au fost predate în administrare Regiei Autonome “Aeroportul Ștefan cel Mare” Suceava, să se exercite pe durata existenței Aeroportului „Ștefan cel Mare” Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: