Echinacea

O plantă medicinală cu proprietăți uimitoare este echinacea. Mai ales atunci când sunteți răciți, farmacistul vă poate recomanda niște medicamente naturiste pe bază de echinacea.
 

Dacă vreți să slăbiți, este indicat să beți niște ceaiuri cu echinacea; dacă aveți o rană care vi se vindecă greu, adesea sunteți sfătuiți să folosiți o cremă ce are în componență echinacea. O mai veche vorbă înțeleaptă spune că „natura nu cunoaște probleme, ci doar soluții”. Natura este izvorul de leacuri de care noi, oamenii, avem nevoie. Trebuie doar să știm cum să le preparăm și mai ales din ce plante. Echinacea are numeroase întrebuințări și efecte benefice asupra organismului. Este originară din America de Nord, fiind folosită de foarte multă vreme de indieni în vindecarea rănilor sau în tratarea mușcăturilor de șarpe. Abia în anii 1950-1960 a fost introdusă în cultură, inclusiv în Europa, fiind folosită în obținerea de medicamente cu proprietăți antivirale și imunostimulatoare sau cicatrizante, precum și în terapia cu plante pentru reducerea masei corporale excesive. Cele mai eficiente specii sunt Echinacea pallida (se cultivă pentru rădăcini) și Echinacea pupurea (se cultivă pentru partea aeriană). Efectul terapeutic constă în faptul că determină întărirea sistemului de autoapărare al organismului prin mobilizarea leucocitozelor și mărirea fagocitozei care inhibă multiplicarea virusurilor. Din păcate, la noi în țară, aceste specii cresc doar cultivate. Dar, din fericire, speciile de echinacea prezintă plasticitate ecologică mare, putând fi cultivate în toate zonele țării. Este de preferat totuși ca speciile de Echinacea angustifolia și Echinacea pallida să se cultive în zone mai joase, intens expuse la soare și pe soluri ușoare și calde. Cultura de echinacea prezintă numeroase avantaje în raport cu alte plante agricole, pentru că nu este pretențioasă și nu necesită investiții foarte mari în utilaje sau echipamente scumpe. Speciile de echinacea răspund bine la aplicarea îngrășămintelor organice de tipul gunoiului de grajd, în doze de 15-20 t/ha, încorporate toamna sub arătură. În culturile de echinacea nu apar boli sau dăunători care să provoace pagube importante. Puteți să cultivați această plantă pe un teren pe care s-au mai cultivat leguminoase pentru boabe sau alte plante care se recoltează devreme și lasă solul curat de buruieni și fără resturi vegetale. Producția care poate fi obținută este foarte mare. Spre exemplu: producția de masă verde poate fi la Echinacea angustifolia și Echinacea pallida de cca 5 t/ha în anul doi de vegetație și de 10-12 t/ha în următorii ani. Pentru Echinacea purpurea, producția de masă verde din anul doi de cultură poate fi de 10 t/ha, iar în următorii ani, de circa 20 t/ha, iar producția de rădăcini proaspete poate fi de 5 t/ha. Evident, cultura de echinacea trebuie să beneficieze de anumite îngrijiri, dar acestea constau mai ales în activități de plivit. Echinacea este o plantă medicinală pe care merită să o cultivați datorită proprietăților sale medicinale miraculoase. (Ing. horticol diplomat LAURIAN UNGURIAN, Vatra Dornei)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI