Puncte ... de vedere

Valoarea nu face zgomot

Unii oameni, vai de amarul și talentul lor, scriu cărți pe bandă rulantă. Îi vezi peste tot și iacătă, vrei nu vrei, aceștia țin discursuri care uneori îți stârnesc râsul. Au întotdeauna un cuvânt de spus, în rimă dreaptă sau șchioapă, iar publicul aplaudă cu îngăduință sau nepăsare.
 

Marți, la Consiliul Județean, oamenii de cultură ai Sucevei s-au întâlnit cu vicepreședintele Alexandru Băișanu. ,,Nu contează dacă scrii prost, important este să te bagi în seamă, să ții discursuri”, mi-a șoptit, pe bună dreptate cu ironie, un venerabil critic literar. Poate că poeții adevărați stau prin parcuri și scriu poeme cu flacără și durere, mi-am spus cu tristețe în sinea mea. Atunci mi-am reamintit și de poetul Gruia Bodnărescu. În puține exemplare (însă elegant tipărită) a apărut la Suceava cartea intitulată „Ziua tuturor întâlnirilor”. Cartea reunește o serie de poeme și proze scrise de rădăuțeanul Gruia Bodnărescu, născut la 7 aprilie 1924. Academicianul Dimitrie Vatamaniuc arată în prefața cărții că autorul a fost remarcat de poetul George Voevidca în primăvara anului 1939. Colaborarea la ziarul „Bucovina” sporea popularitatea tânărului poet. Ajuns astăzi la vârsta de 88 de ani, Gruia Bodnărescu este în continuare o prezență discretă în viața Rădăuțiului. Desigur, nu va avea putere să organizeze o lansare zgomotoasă în care vorbitorii de profesie să iasă din nou la rampă. Nu vor avea ocazia să minimalizeze cu infatuarea lor talentul autentic al autorului. Îi ajunge desigur că este marcat tragic de propriul destin. De obicei vorbitorii se laudă pe sine. Să nu uităm totuși că în galeria cetățenilor de onoare din Rădăuți sunt înscrise unele personalități care au avut o vagă tangență cu istoria orașului. Remarcat în perioada interbelică, Gruia Bodnărescu rămâne sub blestemul anonimatului. „În Rădăuți, Doamne/ – am îmbrățișat, tânăr, cele mai triste toamne/ și am scris cele mai albe poeme/ pe ale inimilor steme” scrie legitimându-se, așa cum remarcă poetul Constantin Hrehor, nu numai ca scriitor „ci și ca om cu caracter înalt, ca un învingător a cărui viață are chipul unei columne”. Gruia Bodnărescu rămâne poate autorul unei singure cărți. Aceasta cântărește cât zece cărți scrise de vreun domn care are doar mania scrisului și a ajuns prin ironia sorții și membru al vreunei organizații scriitoricești…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: