Cu o nouă echipă tehnică de evaluatori

Se estimează că până la finele lui octombrie evaluarea dosarelor la Legea 290/2003 să fie încheiată

46 de cereri privind acordarea de despăgubiri pentru bunurile pierdute în urma părăsirii forțate a Basarabiei, nordului Bucovinei sau Ținutului Herța au fost aprobate, potrivit hotărârilor emise de Prefectura Suceava, despăgubirile totalizând aproape 5 milioane lei.
 

În cadrul ședinței de miercuri a Comisiei județene Suceava de acordare de despăgubiri și compensații cetățenilor români s-au analizat 52 de dosare depuse în baza Legii nr. 290/2003, cu rapoarte de expertiză. Dintre ele au fost aprobate 46, cuantumul total al despăgubirilor propuse fiind de 4.933.771 lei. În cazul a 6 dosare s-a dispus reanalizarea. Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a declarat că s-a constituit o nouă echipă tehnică de evaluatori, pentru că este necesar să se facă în termen util evaluarea valorii despăgubirilor pentru terenuri, recolte, locuințe sau anexele gospodărești. „Până la sfârșitul acestei luni sperăm să finalizăm acțiunea de evaluare a dosarelor depuse în baza Legii 290/2003 în județul nostru”, a declarat Sinescu. În județul Suceava au fost înregistrate 2.044 de cereri depuse în baza Legii nr. 290/2003, dintre care 479 de cereri au fost transmise la prefecturile București, Timișoara, Botoșani și Iași spre a fi soluționate, 13 cereri au fost retrase la solicitarea petenților, iar celelalte dosare au fost soluționate de Comisia județeană. În cazul a 259 de dosare, au fost emise hotărâri ale Comisiei județene prin care s-a stabilit valoarea despăgubirilor, iar 1.250 de cereri au fost respinse. 42 dosare sunt trimise la experți pentru evaluare, cererile fiind aprobate în urma analizei Comisiei județene, a deciziilor ANRP sau a hotărârilor judecătorești, urmând să fie analizate în cursul acestei luni, a precizat prefectul. Reamintim că Legea 290/2003 prevede acordarea de despăgubiri sau compensații persoanelor ale căror bunuri au fost sechestrate, reținute sau rămase în Basarabia, nordul Bucovinei și Ținutul Herța, ca urmare a stării de război și a aplicării Tratatului de Pace între România și Puterile Aliate și Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!