Primăria și Termica au ratat o primă tentativă de obținere a unei finanțări pentru achiziția de cărbune

> Banca finanțatoare a refuzat prelungirea liniei de credit, iar Ministerul Finanțelor Publice a pus în vedere că Primăria Suceava nu se poate pune garant pentru un credit de consum, ci doar pentru unul destinat investițiilor > La Termica sunt stocate circa 20.000 tone de huilă din necesarul de aproximativ 120.000 tone, cantitate ce ar acoperi o lună de funcționare în regim de furnizare a agentului termic pentru încălzire
Primăria Suceava și societatea de termoficare Termica au înregistrat un eșec în tentativa de contracta o finanțare de 15 milioane de lei în vederea constituirii stocurilor de cărbune pentru sezonul rece 2012-2013. Unitatea financiar-bancară de la care cele două părți sperau să obțină o prelungire a liniei de finanțare nu a fost de acord cu așa ceva, un răspuns fiind așteptat, zilele acestea, de la o altă bancă.
 

Pe de altă parte, Ministerul Finanțelor Publice a pus în vedere că Primăria Suceava nu se poate pune garant pentru un credit de consum, ci doar pentru unul destinat investițiilor. „Cel puțin o bancă ne-a trimis documentație în sensul că nu poate să acorde suplimentare de credit la Termica, chiar dacă Primăria s-a oferit să vină în garanție. Mai așteptăm răspuns încă de la o bancă, însă, de asemenea, s-a primit aviz negativ de la Ministerul Finanțelor, precum că nu putem emite scrisoare de garanție decât pentru investiții, nu pentru consum”, declară edilul-șef Ion Lungu. Reamintim că aleșii municipali suceveni au aprobat contractarea unui credit de 15 milioane de lei, împrumut în contul datoriei pe care Primăria Suceava o are către operatorul de termoficare în sistem centralizat. Garantarea de către municipalitate a creditului ar urma să se efectueze prin cesiune de creanță, scrisoare de garanție bancară, gaj patrimonial sau altă formă agreată de banca finanțatoare. În septembrie, încasările de la populație au fost de doar jumătate din totalul angajat, de 2 milioane lei/lună Pe de altă parte, potrivit șefului executivului local, CL a girat o creanță de 4 milioane lei pe care E.ON o are la Termica, reprezentând contravaloarea energiei electrice și gazului metan consumat de operatorul de termoficare din Lunca Sucevei. Din total, de la bugetul local a fost deja virată către E.ON suma de 500.000 lei, alți 500.000 lei urmând a fi disponibilizați în acest sens. Șeful municipalității spune că în curte la Termica sunt, în prezent, circa 20.000 tone de huilă, din necesarul de aproximativ 120.000 tone, ceea ce ar acoperi o lună de funcționare în regim de furnizare a agentului termic pentru încălzire. Firma de termoficare are ca sursă de venituri încasările de la populație, însă în septembrie acestea au fost de doar jumătate din totalul angajat de 2 milioane lei. O altă resursă o reprezintă contravaloarea energiei electrice furnizate în sistemul energetic național, însă aceasta doar după pornirea CET. „În urma discuțiilor pe care le-am avut la București, sperăm ca și Guvernul să ne ajute, în așa fel încât să putem să trecem iarna. Urmează, în continuare, să vină cărbunele. Vom face tot posibilul să putem asigura plata, în primă fază la transport și TVA, în așa fel încât, în măsura în care vom porni instalațiile pe căldură, iar Termica va furniza energie electrică în sistem, să încasăm și contravaloarea acesteia”, a precizat primarul Ion Lungu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: