Prin proiectul “Moștenire tradițională comună – Element de promovare europeană”

Muzeele din Suceava și Cernăuți și-au atins obiectivele „la nivelul notei 10”

Prin proiectul “Moștenire tradițională comună – Element de promovare europeană”, desfășurat împreună de Muzeul Bucovinei și Muzeul Regional de Arhitectură Populară și Trai din Cernăuți, specialiștii din cele două muzee „au avut un schimb de experiența benefic și consistent”, a declarat ieri la Suceava directorul muzeului cernăuțean, Oleg Cuciurean.
 

El a mai precizat că, prin proiect, toate obiectivele specificate de legislația europeană „au fost atinse la nivelul notei 10” și s-a remarcat o creștere a numărului de vizitatori ai muzeului din Cernăuți, la 30.000, datorită activităților desfășurate, a informațiilor cuprinse în cataloage și în materialele promoționale. Ultima întâlnire din cadrul proiectului a avut loc ieri la Muzeul de Istorie Suceava, prilej de prezentare a rezultatelor obținute în perioada de desfășurare, aprilie 2011 – octombrie 2012. Rezultate concrete care contribuie la notorietatea celor două muzee Am fost informați că proiectul are ca rezultate concrete o pagină web, realizată în limbile română, ucraineană și engleză, prin care se promovează atât proiectul, cât și cele două muzee, 10.000 de pliante de promovare, 5.000 de vederi cu aspecte din cele două muzee în aer liber, 4000 de cataloage, tot în cele 3 limbi, 100 de roll-up-uri și 300 de afișe, două hărți publicitare pentru cele două muzee în aer liber, prevăzute cu sisteme de iluminare, care sunt amplasate la intrările din muzee. Este vorba despre materiale care fac cunoscute obiectivele de arhitectură tradiționale, interioare țărănești, obiecte de uz casnic și gospodăresc, țesături etc. din cele două muzee în aer liber. Au fost realizate 70 de aparate de ghidaj audio cu soft trilingv și două expoziții temporare, organizate la Suceava și Cernăuți. Au fost inventariate 45 de obiective etnografice, care au fost fișate și fotografiate în format electronic, dintre care 10 obiective de arhitectură populară din Muzeului Satului Bucovinean și 35 de obiective de arhitectură populară din Muzeul de Arhitectură Populară și Trai din Cernăuți. Nu în ultimul rând, s-a constituit un nucleu de 12 specialiști ucraineni instruiți în domeniul evidenței informatizate a patrimoniului arhitectural, care au participat la două schimburi de experiență. De asemenea, prin proiect au fost achiziționate laptopuri, calculatoare, aparate foto, imprimante, scanere, necesare realizării activităților propuse. Proiectul are o valoare de peste 500.000 lei, scopul lui principal fiind „dezvoltarea cooperării transfrontaliere în vederea relevării moștenirii culturale comune prin îmbunătățirea cunoașterii reciproce între instituțiile de cultură cu profil muzeistic aflate de o parte și de alta a graniței”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: