Prin crearea unui „cadru instituțional” adecvat

Conducerea USV vrea să reducă fenomenul mitei la examene

Conducerea Universității Suceava a decis să ia măsuri pentru a descuraja fenomenul mitei la examene, printre care creșterea ponderii examenelor scrise, corectarea lucrărilor de către doi profesori și chiar securizarea lucrărilor.
 

Universitatea “Ștefan cel Mare”

Măsurile vor fi luate după ce o comisie din USV a analizat, împreună cu conducerea instituției academice, rezultatele unui sondaj de opinie realizat în rândul a 3000 de studenți, în perioada 18 iunie – 1 iulie. Pe baza acestuia, conducerea USV a dorit să afle, printre altele, dacă există profesori care percep șpagă la examene. Potrivit sondajului, 28,5% dintre studenții chestionați au spus că ar fi auzit că unii profesori percep bani la examene. Rectorul USV, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, a declarat că „fenomenul există” în universitate, dar trebuie creat mai întâi „cadrul instituțional” care să descurajeze și profesorii, și studenții de o astfel de practică. „Vom încerca să aducem noi corecții instituționale, am dori să creștem ponderea examenelor scrise, să introducem obligativitatea ca lucrările să fie corectate de 2 profesori, nu numai de cel titular, și securizarea lucrărilor. Noi trebuie să creăm cadrul instituțional pentru a diminua fenomenul, nu dorim să ne substituim organelor penale care sunt în măsură ancheteze”, a precizat rectorul Popa. El a adăugat că cifrele relevate de sondaj sunt oricum sub cele din universități europene care se confruntă la scară mai mare cu fenomenul corupției cadrelor universitare și că trebuie acordată încredere cadrelor didactice din universitate, mai ales că în sondaj studenții nu acuză direct, ci vorbesc din auzite. Rectorul este de părere că „trebuie să lucrăm și la atitudinea studenților” și a ținut să precizeze că se va mai organiza un astfel de sondaj în rândul studenților, pentru a se afla cu mai mare exactitate care e situația.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: