Duminică, la Rădășeni

Fețe mari bisericești vor sluji la Biserica de lemn „Sf. Mercorie și Ecaterina”

După ample lucrări de restaurare interioară și exterioară, Biserica de lemn „Sf. Mercorie și Ecaterina” din Rădășeni va fi resfințită duminică, 7 octombrie, de ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Teodosie al Tomisului, PS Ioachim, episcop vicar al Romanului și Bacăului, precum și alți preoți, ne-a informat pr. paroh Constantin Rotar.
 

Va cânta Corul „Armonia” din Constanța. Evenimentul este prilejuit, mai cu seamă, de împlinirea a 400 de ani de existență a acestei biserici, care adăpostește și moaștele Sf. Mercorie, Ecaterina și Nectarie, astfel că sunt invitați oaspeți de seamă din Suceava, în frunte cu oficialitățile, dar și din alte părți, reprezentanți ai Bisericii, fii ai satului și mulți alți invitați, ne-a spus pr. Rotaru. Ei vor fi primiți la ora 8 dimineața, la „poarta Rădășeniului”, cu caleașca trasă de cai, cu pâine și sare, iar după slujba de resfințire se va sluji Sf. Liturghie. Biserica de lemn de la Rădășeni se numără printre cele mai vechi 2-3 biserici din lemn din județ, lucrările de restaurare fiind începute în 1996. A fost refăcută cu lemn de stejar, adus de la Vorona și cioplit cu barda; bisericii i s-a refăcut complet și temelia și i s-a restaurat pictura interioară. După unii istorici, biserica ar fi ctitorie a domnitorului Ștefan Tomșa, fiind construită între anii 1611-1622; după alții, această supoziție ține doar de tradiție. O parte din pictura interioară a fost realizată în 1876, de meșteri conduși de Iulian Ieromonahul, an din care datează și policandrul. Pictura de pe bolta naosului și din altar datează din anii 1935-1938, fiind realizată de pictorii Victor Gallin și Ștefan Streinu din Botoșani. În Rădășeni, astăzi sunt 3 parohii, Biserica „Sf. Mercorie și Ecaterina” fiind biserica veche a satului, folosită de toată lumea timp de 300 de ani, până când s-a împărțit satul în două și s-a construit o biserică nouă, în 1936, ne-a mai spus pr. Rotaru.

Print Friendly, PDF & Email
Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: