Numărul zilierilor suceveni a scăzut

> În ciuda faptului că în anotimpul cald forța de muncă are o mai mare căutare, în perioada aprilie-august numărul celor care lucrează legal „cu ziua” a scăzut cu 203 persoane
 

Peste 550 de lucrători zilieri are în evidență Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava, informează inspectorul-șef adjunct Dorin Mihăilă. Responsabilul ITM arată că datele sunt valabile pentru începutul lunii august, fiind conforme extraselor din Registrul de evidență a zilierilor. „În evidențele Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, conform extraselor din Registrul de evidență a zilierilor, care conțin date din luna iulie 2012, depuse de beneficiari la sediul instituției noastre în august, figurează ca fiind înregistrate 556 persoane angajate ca zilieri”, relevă Mihăilă. Evoluția numărului de persoane din județ care lucrează legal „cu ziua” pare să aibă o evoluție paradoxală. Această concluzia ar putea fi trasă dacă se face o comparație cu luna aprilie anului în curs, când, potrivit extraselor din Registrul de evidență a zilierilor, la ITM Suceava figurau 759 persoane angajate sub această formă. În ciuda faptului că pe durata anotimpului cald forța de muncă are o mai mare căutare, tendința a fost de scădere, numărul zilierilor scăzând cu 203 persoane. Conform legii, domeniile în care se pot presta activități care au caracter ocazional sunt agricultura, vânătoarea și pescuitul, silvicultura, exploatările forestiere, piscicultura și acvacultura, pomicultura și viticultura, apicultura, zootehnia, spectacolele, producțiile cinematografice și audiovizuale, publicitatea, activitățile care au caracter cultural, manipulările de mărfuri, precum și activități de întreținere și curățenie. Durata minimă de muncă este de cel puțin o zi, adică de 8 ore de activitate, respectiv de 6 ore, în cazul minorilor. Perioada maximă de prestare a muncii către același beneficiar este de 90 de zile calendaristice, zile cumulate pe durata unui an. Vârsta minimă a persoanelor care pot desfășura activități cu caracter ocazional trebuie să fie de minim 16 ani. Nerespectarea prevederilor cu privire la durata activității se amendează cu 10.000 de lei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: