Sfinte moaște ale Sfântului Mare Mucenic Gheorghe sunt aduse în pelerinaj la Suceava

Cu ajutorul lui Dumnezeu și cu binecuvântarea Înalt Prea Sfințitului Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, și a Înalt Prea Sfințitului Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în data de 21 septembrie 2012 vor fi aduse, în pelerinaj, la Biserica “Sf. Cuvioasă Parascheva” din Suceava, str. Victoriei, Moaște ale Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.
 

Aceste Sfinte Moaște au mai fost în pelerinaj în orașul nostru de șase ori. Ele sunt aduse din Arhiepiscopia Iașilor, Parohia Feredeni, Protopopiatul Hârlau, unde se află de peste 250 ani. Sfintele Moaște au fost dăruite în 1748 de către Patriarhul Alexandriei, Matei Psaltul, lui Andrei Ruset, Vel-Logofăt. Matei Psaltul fusese stareț la Mănăstirea Zlătari din București, iar Andrei Ruset din Deleni, era capuchehaie al Moldovei la Constantinopol, în vremea lui Constantin Mavrocordat. Andrei Ruset l-a ajutat pe Matei să dobândească scaunul Patriarhal, iar acesta, în semn de recunoștință, i-a dăruit Sfintele Moaște. Până a rămâne la Federeni, Moaștele au fost păstrate de familia și moștenitorii lui Andrei Ruset. Una din nepoatele lui Andrei Ruset, Măriuța Milu s-a căsătorit cu un boier, Iordache Krupenski și au construit o frumoasă biserică în Feredeni pe la anul 1870. Familia Krupenski a hotărât apoi să așeze Sfintele Moaște în Sfântul Altar unde sunt și astăzi. Sfintele Moaște sunt aduse la Suceava în jurul orei 8.30 de către Prea Cucernicul preot protopop de Hârlău Nicolae Crăciun și Prea Cucernicul preot Dănuț Fotea, parohul Bisericii din Feredeni. Ele vor fi întâmpinate de preoții bisericii și credincioși la Biserica „Sf. Cuv. Parascheva”. Sfintele Moaște vor fi așezate în biserică până pe data de 1 octombrie 2012. În această perioadă biserica va fi deschisă între orele 8.30-20.30. La ora 19.30 va fi citit acatistul Sf. M. Mc. Gheorghe și se vor pomeni toate pomelnicele de peste zi. Îi așteptăm cu dragoste părintească pe toți credincioșii să ne rugăm împreună “Purtătorului de Biruință”. (Paroh, preot iconom stavrofor, PAUL SORIN HIRGHILIGIU)

Print Friendly, PDF & Email
Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: