La Mănăstirea Humorului, vineri și sâmbătă

Sesiune națională de comunicări în domeniul restaurării picturii murale

La Mănăstirea Humorului se va desfășura vineri și sâmbătă o sesiune de comunicări și dezbateri în domeniul restaurării. Manifestarea este organizată de Asociația Art Conservation Support (ACS) pentru a marca împlinirea a 40 de ani de la debutul restaurării științifice a picturii murale din România, aflăm dintr-un comunicat al organizatorilor.
 

„Alegerea momentului nu este deloc întâmplătoare. Cu 40 de ani în urmă, la Mănăstirea Humor, se organiza primul șantier pilot din România pentru conservarea picturii murale. Astfel, în 1972, la intervențiile de conservare a picturii murale erau invitați să participe tineri specialiști sau «învățăcei» din România, alături de specialiști remarcabili din Italia. Experiența specialiștilor străini și seriozitatea tinerilor de la noi din țară au fost elemente cheie în stabilirea unei metodologii de lucru adaptate particularităților picturilor murale din România. Practic, ceea ce până la acel moment se considera o activitate secundară ce revenea pictorilor, a devenit o disciplină în sine”, se precizează în comunicat. Evenimentul va reuni specialiști restauratori, istorici de artă, chimiști, printre care și participanți la șantierul pilot desfășurat la Humor din 1972. Manifestarea va cuprinde și o expoziție de fotografie documentară care ilustrează restaurarea picturii murale din Bucovina, de asemenea vizite însoțite de explicații de specialitate despre procesul de conservare-restaurare desfășurat la monumente din Humor, Dragomirna, Arbore, Sucevița, Moldovița. Ni se precizează că manifestarea face parte din proiectul ”În dialog cu monumentele. 40 de ani de restaurare științifică”, desfășurat în septembrie de ACS și finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. „Proiectul ne propune să vedem care a fost și este parcursul restaurării în România și care este drumul de urmat, printr-o abordare complexă a domeniului conservării picturii murale adresându-se mai multor categorii de beneficiari printr-o serie de acțiuni: tur ghidat pentru turiștii care vizitează în luna septembrie trei dintre cele mai importante monumente din Bucovina: Sucevița, Arbore și Humor; o școală de vară pentru studenți care va avea loc în perioada 17 – 23 septembrie și o serie de prezentări în cadrul facultăților și liceelor de profil din țară”, mai informează ACS.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: