Să învățăm că e bine cântând !

IstoriaComunismului.ro, anunță Soros România, un proiect realizat, printre alții, de F. Soros România, Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, a primit un premiu în SUA. În treacăt fie spus, premiul apreciază „dezvoltarea web”, nu conținutul sau priza lui la public. Dar este un prilej de a se reaminti că proiectul este urmare a unei cercetări din 2011 ce indica faptul că „38% dintre adolescenții români cred că perioada comunistă a fost mai bună decât cea contemporană” (de altfel, am revenit și noi la cercetarea respectivă, și pentru alte informații/ nuanțe: 38% dintre ei cred că înainte de ’90 sistemul de sănătate era mai bun; 65% – respectul pentru lege era mai mare; 57% – situația generală a țării era mai bună etc.).
 

L.D. CLEMENT

Evident, nu ei, inocenții, sunt vinovați pentru o astfel de… condamnabilă percepție, ci părinții, bunicii, educatorii (elevii socoteau că 41% dintre profesori sunt „nostalgici”), anturajul adult. Așadar, adolescenții „nu au informații suficiente pentru a înțelege trecutul recent”, iar proiectul web la care ne referim este menit să le furnizeze informațiile lipsă, prezentându-le o realitate compusă din, printre altele, „producția la hectar, caloriferele mereu reci, fructele de plastic și sticla de PepsiCola…, sistemul de penitenciare, munca la Canal, cărțile interzise și obsesia Securității”. OK! În perspectivă, însă, pentru a li se furniza mereu informații corecte (inclusiv corecte politic), ar fi de așteptat (deși ar reprezenta, vai, prea puțin!) și un site care să-i învețe de ce epoca actuală este f.b.; eventual cu exemple elocvente și credibile din toate capitolele despre care ei, naivii, cred că azi nu funcționează cum trebuie: sănătate, lege, educație etc. Adică, până la urmă, să fie și o instanță care să le bage mințile-n cap, să nu mai cârtească, să nu se mai țină de copilării.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: