Hram la Mănăstirea Rîșca

Ziua Înălțării Sfintei Cruci a devenit pentru Mănăstirea Rîșca un al doilea hram de prin 1994, atunci când a venit ca stareț, de la Mănăstirea Putna, Prea Cuviosul Părinte Mihail Bălan. Hramul principal este reprezentat de sărbătoarea Sf. Nicolae, cinstit pe 6 decembrie.
 

În această zi minunată, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfințitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, P.C. Părinte Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț, a săvârșit Sfânta Liturghie având alături un sobor de 37 de preoți și diaconi în noul altar de vară. Sărbătoarea a fost precedată, cu două zile înainte, pe 12 septembrie, de aducerea spre închinare, de către arhimandritul Nectarie Ifantidis, starețul Mănăstirii AnoXenia, din Volos, Grecia, a raclei ce conține degetul Sfântului Nicolae. Părintele Nectarie nu este prima oară la Mănăstirea Rîșca, el venind de mai multe ori cu alte odoare sfinte, având în vedere și faptul că cele două mănăstiri sunt înfrățite. Primirea s-a făcut cu alai mare de preoți și cu o mulțime de oameni având în frunte autoritățile locale. Sfintele Moaște ale Sfântului Nicolae, aduse până duminică, 16 septembrie, au fost întâmpinate și de Grupul „Flori de Măr”, al Căminului Cultural Rîșca. Membrii acestei formații, îmbrăcați în frumoase sumane tradiționale, au dat răspunsuri la rugăciunile făcute și au cântat pricesne în timpul cât s-au închinat cei prezenți. La sfârșitul Sfintei Liturghii, Părintele Nectarie a oferit cu bucurie, ca dar, Mănăstirii Rîșca o prea frumoasă icoană cu Sfântul Nicolae ținând în mână biserica mănăstirii, spunând că se simte ca „unul dintre noi, românii”. De asemenea, și Părintele stareț Mihail și-a dovedit ospitalitatea oferind și el daruri și chemându-i pe toți la agapa frățească, cu multe și felurite bucate de post, conform rânduielii Bisericii. (Pr. prof. STELIAN GRĂDINARU)

Print Friendly, PDF & Email
Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: