Artistul plastic dornean David Croitor s-a bucurat de succes în Danemarca

Recent, pictorul dornean David Croitor, un artist apreciat în țară dar și peste granițele ei (figurează cu lucrări în colecții particulare din Anglia, Austria, Belgia, Franța, Germania, Grecia, Olanda, Suedia, Canada, SUA) s-a întors din Danemarca, unde a expus 25 de lucrări care s-au bucurat de o binemeritată apreciere.
 

Invitația la această expoziție internațională a artiștilor plastici i-a fost adresată în decembrie 2011, iar în ianuarie 2012 pictorul a încheiat un contract de expunere pentru perioada 28 iulie – 30 august 2012. Expoziția s-a organizat la „Liza’s Galery” din orașul Mon, în insula Stege, la circa 100 km de Copenhaga. Proprietarii galeriei, artiștii plastici Liya Krugermeier (Danemarca) și Rupert Sutton (Anglia), au mai avut ca expozanți pictori din Franța, Lituania, Italia, USA, Norvegia, Hong-Kong, fiecare expunând timp de o luna. Orașul Mon este o localitate turistică extrem de cochetă, civilizată, fiind vizitată anual de peste 1 milion de turiști. Deși nu are decât 4.000 de locuitori, deține 3 galerii de artă, aici se tipăresc două ziare și 3 reviste, foarte bine realizate. Galeria unde a expus dorneanul este vizitată lunar de circa 1500 de persoane. Pictorul dornean a fost încântat să observe că vizitatorii i-au apreciat lucrările excelând prin culoare și sentiment, ei concluzionând că România este o țară frumoasă și optimistă, plină de poezie. Întrebat de unde vine, David Croitor a răspuns cu mândrie: „Din Vatra Dornei!”. Iar vizitatorii și-au exprimat dorința de a vedea România și Vatra Dornei. De remarcat că la expoziție a fost prezent ambasadorul român la Copenhaga, Viorel Ardeleanu, care i-a propus artistului să expună pentru 10 zile la Copenhaga. Din motive personale, invitația a fost declinată. Succesul lui David Croitor confirmă aprecierea de care s-a bucurat din partea cunoscutului critic de artă Valetin Ciucă, din care redăm o secvență: „Colorează cu vervă, generos și desfășoară planurile cu rigoare și sentiment. Oricând, privitorul tablourilor ar dori să locuiască în acest paradis terestru, unde frumusețea, armonia, spiritul devin liniște universală”. Ne explicăm de ce vizitatorii și-au exprimat dorința de a veni la Vatra Dornei. O asemenea vizită, benefică pentru imaginea orașului și a zonei noastre, ar putea fi organizată de pictorul David Croitor, firește doar cu sprijinul administrației locale și județene. Pentru succesul artei sale, profund legată de aceste locuri, pictorul David Croitor merită toată recunoștința dornenilor! PARASCHIVA ABUTNĂRIȚEI, Vatra Dornei

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: