După ce s-au înfruptat cu preparate de mistreț la o zi onomastică

Șaisprezece suceveni infestați cu trichineloză

> Din totalul celor depistați, 3 sunt minori cu vârsta până în 14 ani, o altă persoană, despre care se știe că a consumat din preparatele cu pricina, fiind plecată din județ
 

Șaisprezece persoane din județul Suceava au ajuns la medic, după ce au consumat preparate din carne de mistreț pe data de 15 august. Aflăm că ospățul a avut loc la o stână de pe muntele Rarău, cu prilejul aniversării onomasticii soției baciului Dumitru Mazăre, în vârstă de 43 de ani, din Slătioara. La care acesta a chemat să se înfrupte din delicatesele respective rude, ciobani și cunoscuți. La sesizarea Direcției de Sănătate Publică Suceava, lucrătorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor au declanșat o anchetă. Directorul executiv Petrea Dulgheru declară că, în urma cercetărilor făcute de inspectorii sanitar-veterinari, a rezultat că cei în cauză au mâncat pastramă și alte preparate din carne de mistreț, nerealizând pericolul la care se expun. Astfel, pe 3 și 4 septembrie, o parte dintre ei s-au prezentat cu tulburări digestive la Secția de Boli Contagioase a Spitalului Municipal Câmpulung Moldovenesc. În urma investigațiilor medicale, 7 consumatori au fost internați cu trichineloză – iar Dumitru Mazăre, la o clinică din București, fiind într-o stare mai gravă –, în timp ce 9 bolnavi sunt tratați în ambulatoriu. Din totalul celor depistați, 3 sunt minori cu vârsta până în 14 ani, o altă persoană, despre care se știe că a consumat din preparatele cu pricina, fiind plecată din județ. Conform declarațiilor de la fața locului, mistrețul ar fi fost accidentat mortal cu mașina de către Dumitru Mazăre și, întrucât acesta se află într-un spital din Capitală, încă nu se știe ce s-a întâmplat cu restul de carne și preparate. Dr. Dulgheru a precizat că pentru punerea în consum de carne nesupusă controlului trichineloscopic în Laboratorul sanitar-veterinar din Suceava, Dumitru Mazăre va fi amendat cu 40.000 lei vechi. În același timp, DSVSA a sesizat Inspectoratul de Poliție Județean Suceava, în vederea declanșării eventualei urmăriri penale. „Avem probleme mari cu trichineloza, atât în județul Suceava, cât și în țară, deoarece oamenii pun în consum carne și produse, în special de vânat, fără să fie examinate sanitar-veterinar. Atrag atenția că, întotdeauna, carnea trebuie procurată din unități autorizate sanitar-veterinar, produsele respective fiind verificate”, a accentuat dr. Petrea Dulgheru, menționând că examenul trichineloscopic se face în laboratorul autorizat al DSVSA.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI