Foști

De la o etapă la alta, chiar și fără să ne dăm seama (ori fără să priceapă și alții), cu toții devenim, într-un fel sau altul, niște „foști”. Măcar pentru că azi nu mai suntem cei de ieri…
 

L.D. CLEMENT

…Pe traseele mele matinale, mă întâlnesc de mai multă vreme cu un fost deținut politic. Nu uit că, odinioară, am avut și oarece păreri deosebite despre întâmplări ale momentului sau trecute și chiar dispute pe astfel de teme. În plus, se dovedea a fi și unul dintre criticii mei statornici și absolut necesari. De la un timp, aproape mi-e rușine că mă decupează primul dintre trecători, își ridică spre mine pălăria și-mi surâde. Acum mă felicită și când scriu prost, iar de fiecare dată când se întâmplă regret enorm că acel critic m-a părăsit. Altfel, constat la dumnealui un fel de împăcare cu lumea toată, care a fost și care e. Zâmbește și trece mai departe, dus de picioare din ce în ce mai nesigure. Altul e un fost mărișor din structurile PCR locale. Multă vreme ne-am ignorat reciproc, nu ne-a păsat unul de celălalt. Însă în dimineți din ultimii ani, personajul se vrea a fi din ce în ce mai distins dintre cele oarecare, chiar ținându-mi țanțoș calea. Nu numai cu povești despre cine va fi fost, ci mai ales despre cine este. Mă tem că pentru el și nimicul dă să însemne Ceva și-l vrea spus în gura mare, chiar și țipat. Mă fac că nu pricep, ca să mă scutur de el ca de o scamă, însă devine chiar agresiv. „Euuu…!” Și învârte umbrela prin aer, punându-mă la punct, categorisind inși nevăzuți, cu unii duelându-se fără onor, pe alții pedepsindu-i. Îl las în mijlocul drumului, iar el rămâne vociferând și dând din brațe. Pentru așa ceva, mă va „răsplăti” și mâine. Dar mă bucur de așa răsplată, cu o umbrelă agitată prin aer; de s-ar fi întâmplat să fim congeneri în epoca lui, poate că nepolitețile mele ar fi primit pulan și zăbrele.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: