Contextul regional depreciază leul

Creșterea aversiunii față de risc, provocată de cererea de ajutor financiar, în valoare de 5 miliarde de euro, făcută guvernului de la Madrid de regiunea Catalonia, cât și estimările negative făcute de autoritățile de la Tokio în privința economiei Japoniei, și-au pus amprenta asupra evoluției leului.
 

După cinci ședințe consecutive de apreciere, în care euro a scăzut marți la minimul ultimelor opt săptămâni, de 4,4571, ieri cursul a crescut la 4,4665 lei. Piața s-a deschis în jurul pragului de 4,45 lei, după care presiunea pe cumpărare de valută a urcat cotațiile spre 4,47, nivel care a fost depășit după anunțarea cursului de BNR, la ora 14 ele fiind de 4,4750 – 4,4780 lei. Dolarul american a crescut de la 3,5515 la 3,5573 lei, iar francul elvețian de la 3,7113 la 3,7194 lei. În piața la termen de la Sibiu, deprecierea leului s-a reflectat în creșterea prețului futures al euro pe septembrie la 4,48 lei. Monedele din regiune înregistrau, de asemenea, pierderi în fața euro. Cea mai mare depreciere o înregistra moneda poloneză, care scădea ieri la 4,106 – 4,164 zloți, nivel care nu a mai fost atins de la finalul lunii trecute. Moneda maghiară era mai stabilă, ea fluctuând între 281,3 și 283,9 forinți. Perechea euro/dolar era stabilă, ea tranzacționându-se între 1,2533 și 1,2573 dolari, investitorii așteptând publicarea „Cărții Bej” a Rezervei Federale americane cât și estimări referitoare la creșterea economiei SUA. Pe de altă parte, piețele sunt tot mai convinse că BCE va interveni pe piața obligatară pentru a sprijini statele care se confruntă cu scumpirea împrumuturilor, după ce Mario Draghi, președintele instituției, a declarat într-un interviu acordat publicației germane „Die Zeit” că politica monetară „necesită măsuri excepționale”. Programul BCE a trezit, însă, puternice critici din partea Băncii centrale a Germaniei, Bundesbank. La Sibiu, euro se tranzacționa pe septembrie la 1,2535 – 1,2570 dolari, iar uncia de aur scădea pe octombrie la 1.664 – 1.666,1 dolari.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: