Suceava

Gratuitățile la abonamente generează pierderi aflate în cârca firmei de transport de călători

> „Valoarea abonamentului pentru elevi și studenți este o povară greu de dus pentru societatea noastră”, reliefează Darie Romaniuc, administratorul unic al TPL > Conducerea societății solicită Primăriei să subvenționeze abonamentul la valoarea lui reală, de 60 de lei/lună, și nu doar jumătate din aceasta
Administratorul unic al societății de transport public local, TPL, cere Consiliului Local și Primăriei Suceava să revadă o hotărâre a deliberativului prin care, pentru mai multe categorii de persoane, se acordă abonamente subvenționate de călătorie pe mijloacele de transport în comun.
 

„Solicit modificarea hotărârii Consiliului Local Suceava, din februarie 2012, privind facturarea către Primăria municipiului Suceava a valorii reale a abonamentului persoanelor care au dreptul de transport gratuit, conform legislație în vigoare”, se stipulează într-un material ajuns pe masa autorităților locale municipale. Demersul este fundamentat prin aceea că, la începutul lui august, TPL, principalul operator de transport public de călători din municipiul Suceava, avea pierderi de 820.000 lei. Acestea sunt puse, de conducerea firmei, la care unic acționar este municipalitatea, pe seama creșterii prețului carburantului, în primele 7 luni ale lui 2012, la un consum mai mic față de perioada similară a lui 2011, TPL cheltuind cu 272.500 lei în plus. La cumularea pierderilor a contribuit, de asemenea, diminuarea veniturilor pe care societatea le realizează din gratuitățile acordate în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2012, respectivele încasări fiind mai mici cu 371.000 lei în comparație cu intervalul similar al lui 2011. Potrivit unei informări semnate de administratorul unic Darie Romaniuc, scăderea este determinată de prevederile unei HCL de la începutul anului, în baza acesteia abonamentele gratuite pentru veterani, deținuți politic, eroi ai Revoluției și persoane cu handicap – facturate de TPL și achitate de la bugetul local – fiind la jumătatea valorii de 60 lei, pe care o achită călătorii obișnuiți. „Normal și legal ar fi trebuit ca pentru fiecare persoană care beneficiază de gratuitate, conform legislației în vigoare, să fie facturată suma de 60 lei pe lună, cât este valoarea unui abonament nominal lunar. De asemenea, valoarea abonamentului pentru elevi și studenți este o povară greu de dus pentru societatea noastră”, reliefează Darie Romaniuc, accentuând că firma pe care o conduce este obligată să suporte 50% din costul unui abonament, în timp ce tinerii călători achită doar 25% din valoarea lui, iar Primăria la fel.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: