Atunci când călătoresc în Europa și au probleme medicale

Cardul european nu scutește asigurații de o coplată

Asigurații sistemului de sănătate românesc au dreptul la servicii medicale de urgență decontate de statul român, pe baza cardului european, atunci când călătoresc în Europa și au probleme medicale, dar în unele țări trebuie să achite și o coplată, pe baza unei facturi eliberate pe numele personal.
 

Coplata există în prezent în multe țări europene, precum Germania și Italia, pentru anumite servicii medicale în afara pachetului de bază, mai ales în cazul unor intervenții chirurgicale, ea venind în completarea cheltuielilor plătite de statul român. Este o procedură legală și firească în sistemul european al asigurărilor de sănătate, coplata urmând a fi introdusă și la noi. Dar multe persoane nu cunosc acest aspect, astfel că sunt puse în fața unor situații neprevăzute atunci când au probleme medicale și se află în străinătate. Astfel i s-a întâmplat unui asigurat care călătorea în Germania și care s-a accidentat la mână, căzând de pe bicicletă. El s-a prezentat la urgențele unui spital public, a prezentat cardul de asigurat, care i-a fost luat în considerare, și a beneficiat de o intervenție chirurgicale și îngrijiri medicale. Ulterior, el s-a trezit, pe numele său, cu o factură de 700 euro, rămânând contrariat că trebuie să plătească, întrucât considera că statul român asigură cheltuielile pe baza cardului european de sănătate. ”Este vorba de coplată. Chiar dacă persoana respectivă beneficiază de servicii de urgență, ea primește factură pe numele său. Primește și statul român o factură pentru cheltuielile din pachetul de bază, pe care trebuie s-o deconteze în termen de 18 luni”, ne-au precizat reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Suceava. CAS a eliberat peste 4000 de carduri de la începutul anului De la începutul anului și până acum, CAS a eliberat peste 4000 de carduri europene, cele mai multe în timpul lunilor iunie, iulie și august, semn că sucevenii au călătorit mai mult în străinătate. Astfel, potrivit datelor CAS, în primele 7 luni ale acestui an au fost eliberate 3.967 carduri europene, cele mai multe în lunile iunie (820) și iulie (769). „De la începutul lunii august înregistrăm, până la această dată, 621 solicitări pentru eliberarea cardurilor europene de asigurări sociale de sănătate. Cardul este gratuit și atât cardul european, cât și certificatul provizoriu, deschid dreptul titularului la servicii medicale, care devin necesare – urgente (și nu pentru tratarea afecțiunilor existente), pe perioada deplasării într-un stat membru al Uniunii Europene, în conformitate cu legislația statului respectiv. Cardul nu poate fi utilizat pe teritoriul României”, a precizat președintele director general al CAS, ec. Elena Oana Picioc. Asigurații este bine să mai știe că acest document nu acoperă serviciile medicale din sectorul privat, astfel că trebuie să se asigure că spitalul la care merg, în caz de nevoie, le acceptă cardul de sănătate.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: