PSD Suceava 2020

Suceava Airshow, un spectacol adevărat

> Aplauze în schimbul „bătăilor din aripi”
Aeroportul „Ștefan cel Mare” din Suceava a găzduit, la finele săptămânii, un adevărat spectacol sportiv cu prilejul sărbătoririi a 50 de ani de la înființare. Doar câțiva veterani au mai rezistat de la apariția porții aeriene sucevene în 1962, dar au venit să rememoreze zilele când hangarul era făcut din bârne. „Airshow Suceava” – manifestare organizată de Consiliul Județean Suceava în parteneriat cu Aeroclubul Român și cu Bucovina Fly Club – s-a dorit a fi o legătură între acrobațiile pe pământ și cele din cer. Începând de la demonstrațiile de carting ale micilor piloți de la Palatul Copiilor și Elevilor din Suceava și continuând cu prestațiile motocicliștilor, ale automobiliștilor pentru a finaliza cu acrobațiile piloților lotului național al României pe avioane Cesna și culminând cu prestația campionului mondial la free-style, lituanianul Jurgis Kairys, totul a fost o mare și plăcută surpriză pentru suceveni.
 

Spectacolul sportiv nu a început bine sâmbătă, 5 august, când un parașutist brașovean cu experiență a agățat din zbor un copil aflat în spațiul destinat publicului. Cei doi au ajuns în îngrijirea medicilor, dar sunt în afara oricărui pericol. Însă tot ce au avut ocazia să vadă sucevenii în weekendul ce a trecut a fost, în ansamblu, absolut remarcabil. Pe cerul Sucevei s-au realizat și s-au putut admira o sumedenie de combinații absolut incredibile ale piloților români. George Rotaru, Dan Ștefănescu, Ion Postolache și Cătălin Prunariu au uimit asistența cu „tonouri”, „loopinguri”, „burghie”, spirale și tot felul de manevre care au produs mirări admirative și, la cei mai bătrâni, chiar ceva scuipături în sân. De remarcat că ultimul pilot enumerat este fiul celebrului cosmonaut român, unicul de altfel, Dumitru Prunariu. Pe lângă demonstrațiile de pilotaj au fost execuții remarcabile ale parașutiștilor care, cu o nedorită excepție, au aterizat la punct fix după combinații de efect, zboruri incredibile ale planoriștilor și execuții absolut de excepție ale sucevenilor Daniel Mitric, Mihai Panait, Petru Iftode și Mihaela Olteanu. Să nu-i uităm nici pe micii sportivi de la Palatul Copiilor și Elevilor pregătiți de Biatrice Choleva: Ștefan Dranca, Robert Semenciuc, Andrei Dranca, Ionuț Socoliuc, Ionuț Gâză, Andrei Măriei, Tiberiu Frățeanu și Cristina Alexandru. Punctul culminant al acrobațiilor aeriene l-a reprezentat spectacolul oferit de campionul lituanian Jurgis Kairys. Nu cred că sucevenii au mai văzut vreodată o asemenea demonstrație de abilitate și precizie. Oricum, majoritatea privitorilor au fost de acord cu faptul că sportivului în vârstă de 60 de ani îi trebuie mult curaj să facă toate acrobațiile sale aeriene. …Iar așa cum ei ne-au salutat cu „bătăi din aripi”, trebuie și noi să-i aplaudăm pe cei care au riscat pentru bucuria noastră.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: