PSD Suceava 2020

Asfințit

Pe când soarele se rostogolește să apună după Turnul Roșu al Sucevei, la două case mai jos, pe str. Armenească, îmi aține calea, cu mătura-n mână, un bărbat cu păr alb și ușoare reflexe stacojii. M-a socotit mai întâi a fi un străin (cum, de altfel, aproape că eram „pe strada sa”). Și n-am rămas astfel decât câteva clipe, până ce ne-am prezentat, aproape ceremonios. El – Mr. Roșu, de 26 de ani american, însă cu obârșii în Șcheia și cu o casă-n Suceava (dintre puținele care și-au păstrat aspectul armenesc), pe care se prea poate să o vândă-n curând.
 

L.D. CLEMENT

Și cu un corcoduș mare la poartă, deplângându-l că iată, acum, n-are fructe. Într-un sfert de ceas, vorbindu-mi când în română curată, când în engleza americană (aveam să-mi dau seama: acele fraze erau niște sublinieri, chiar niște sentințe), mi-a condensat fără să-l rog peste 75 de ani, o viață întreagă, despărțită și cusută între două mari țărmuri de ocean. M-a dus, bunăoară, cu reținută nostalgie, prin exploatarea minieră de la Leșu Ursului, prin CPL și CCH, locuri care azi înseamnă mai puțin sau altceva. În câteva rânduri mi-a numit profesorii de la “Ștefan cel Mare” (…cu nume pe care le știu doar din cărți), punctând cu câte un “ja” (ce suna nemțește mai curând!) faptul că-și dă seama că a început să uite până și dintre amintirile pe care nu de puține ori le răsfoise în timp. În ani care atât de repede au trecut…! – a repetat, cu o mirare aproape copilărească. Subliniind iar, cu o singură vorbă hibridă, ce suna straniu: “Să nu uităm să ne îngioiem (cf. eng., to enjoy)!”. Să ne bucurăm, adică, de toate cele care sunt și ar putea fi. Pluralul său nu, nu suna straniu, căci vorbea din târgul vechi, cu privirea către orașul nou, era un plural public, transmis tuturora de Mr. Roșu, de lângă Turnul Roșu. Așadar, să nu uităm!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: