La Târgul meșterilor populari

Șerbetul și secretele lui

Cea de-a XVII-a ediție a Târgului meșterilor populari găzduită de Muzeul Satului Bucovinean din Suceava, a adus și în acest an, pe lângă tradiționalele obiecte lucrate manual, și o serie de dulcețuri și șerbeturi alese.
 

Șerbetul, cel care ne aduce aminte de „gustul copilăriei”, a fost cea mai așteptată delicatesă de la târg, făcând cu ochiul multora dintre cei care au staționat la taraba dnei Ana Neculai din Văratec, cea care și anul trecut a răsfățat oaspeții târgului cu deliciosul desert. „Produsele cu care mă prezint în acest an la târg sunt făcute de mine, în casă, și sunt fără conservanți. Pe lângă dulcețurile de cireșe amare, nucă verde, trandafiri, gutui, afine și vișine, prepar și șerbetul de zmeură, fragi, trandafiri, cacao. Secretul preparării acestui dulce l-am învățat de la măicuțele de la Mănăstirea Văratec. Practic, fructele se pun cu zahăr la macerat timp de 8-9 zile, moment după care se strecoară și se pun la fiert. Nu există un anumit timp pentru fierberea amestecului, însă cert este că se lasă la foc mic până când conținutul se face ca o bomboană în paharul cu apă rece. Șerbetul se pune la răcit, după care se ia la învârtit într-un singur sens, exact ca la maioneză. Unul dintre marile secrete ale acestui produs este ca gospodina să știe să îl fiarbă. Dacă nu cunoști acest aspect, riști ca întreaga compoziție să se facă zahăr înapoi, ori elastic ca o coardă. Și eu, la rândul meu, am stricat foarte mult zahăr până să învăț. Fac acest desert de aproximativ 15 ani și mă aflu pentru a doua oară la Suceava, la Târgul meșterilor populari”, ne-a declarat Ana Neculai, în vârstă de 42 de ani. Gospodina a mai dezvăluit că zahărul folosit la prepararea șerbetului trebuie să fie neapărat din sfeclă de zahăr, lucru valabil și în cazul dulceții. Dacă folosiți zahăr de trestie, riscați ca dulcele să nu se lege și să fermenteze!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: