4% din fondul forestier sucevean, de izbeliște

> Aproape 17.000 ha de păduri nu beneficiază de administrare și de servicii silvice, suprafața fiind mai ales proprietate privată a persoanelor fizice și juridice
 

Din întinderea fondului forestier din județul Suceava, 16.796 de hectare, reprezentând 4% din total, sunt suprafețe fără administrare sau în afara prestărilor de servicii silvice, se arată într-o informare a Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare (ITRSV) Suceava. Suprafața neadministrată este majoritar proprietate privată a persoanelor fizice și juridice, doar 39 ha fiind proprietate publică a unităților administrativ-teritoriale. În proporție de 42%, fondul forestier privat proprietate a persoanelor fizice și juridice este administrat, pe bază de contracte de prestări servicii silvice, de structuri silvice de stat, 58% revenind structurilor silvice private autorizate. „Preluarea cu contract de prestări servicii și administrare a acestor suprafețe de către ocoalele silvice autorizate a constituit una din principalele direcții de acțiune ale ITRSV Suceava” precizează, în materialul citat, inspectorul-șef Costel Girigan. Astfel, în perioada 2011-2012, inspectorii silvici au aplicat 166 de sancțiuni contravenționale, acestea având ca efect preluarea în pază a unei suprafețe de 430 ha. Suceava este județul cu cea mai mare suprafață de fond forestier din țară, aceasta ridicându-se la 436.170 ha. Este vorba despre 50,9% din suprafața totală a județului și 6,8% din fondul forestier al țării. Fondul forestier de stat ocupă 283.271 ha (64,9%), unitățile administrativ-teritoriale au 63.373 ha (14,5%), iar proprietatea privată a persoanelor fizice și juridice este de 87.426 ha (20,6%). Ocoalele silvice private, în număr de 19, sunt înființate de proprietarii terenurilor forestiere sau de asociații ale acestora. Din 19 unități de administrare private, 5 ocoale silvice își au sediul în județul Suceava, respectiv „Dorna”, „Bucovina”, „Ilișești”, „Silva Bucovina” și „Fălticeni”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: