ICS

Nu de ieri de azi am ascultat, din partea unor oameni de cultură de calibre diferite (și de la distanțe diferite față de București!), critici la adresa Institutului Cultural Român. Dacă am priceput eu bine, fondul lor vizau faptul că ICR ar fi devenit intangibil pentru ei, în sensul de a nu fi avut șanse de acces la proiectele lui sau cu proiecte de-ale lor. Situație plauzibilă și nu neapărat de blamat din perspectiva că o astfel de structură (ca și altele, mai mult sau mai puțin similare), pentru a funcționa și funcționând, își conturează o “familie” în care, la un moment dat, cu greu se mai poate strecura și altcineva; sau un sens pe care cei care l-au generat se străduiesc să-l apere. De aici, și riscuri…
 

L.D. CLEMENT

Chiar și așa, m-au mirat interesul și graba Guvernului de a trece ICR, prin OUG (manevră de acuzat când e vorba de guvernele anterioare!), de la Președinție la Parlament (Senat), deși argumentele – “transparență”, “democratizare”, “control al fondurilor publice” – sunt dintre acelea care dau bine din gura oricui și pe orice vreme. Va fi fost acesta un act politic sau menit a sprijini cumva, mai mult, cultura română, aici și afară? Părea mai curând unul politic. Iar ca o consecință a noii situații, ieri, conducerea ICR a demisionat (actul fiind anunțat ca “protest”), printre argumentele acesteia numărându-se și “subordonarea politică”. Argument care este de natură nu să contrazică, ci să ofere o confirmare suplimentară a suspiciunii că mizele ICR erau și rămân cel puțin (și) politice. Și nu e vorba despre așa-numitele politic culturale. Altfel spus, nici cultura nu poate fi ea de tot cultură dacă nu are culori politice. Nimic nou. Decât că ICR se schimbă din ICP în ICS! Ar urma, de-acum, și schimbarea “familiei”?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: