Recoltat-fulger la cerealele păioase

> Campania s-a încheiat cu două săptămâni mai devreme și, chiar dacă 9% din grâu a căzut sub grindină, producția este aproximativ egală cu cea de anul trecut > La fel ca întotdeauna, necesarul pentru panificație este acoperit din județele Botoșani și Iași, dar și de peste granițe, din Ungaria
 

Campania de recoltare a păioaselor este la final în județul Suceava. La grâu, secară și triticale procentajul de realizare a ajuns la 91, însă agronomii cred că restul reprezintă suprafețele calamitate de ultimele căderi de grindină și de vijelii. Din totalul celor 12.473 de hectare, bătute de combine au fost 11.350 de hectare, în hambare ajungând 33.500 de tone din noua recoltă. Purtătorul de cuvânt al Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Vasile Tofan, informează că producția medie este de 2.950 kg/ha, una aproximativ similară celei de la nivelul anilor anteriori, de 3000 kg/ha. „Din punct de vedere calitativ, putem spune că o parte din grâu, care a fost semănat în perioada optimă, este corespunzător din punct de vedere al indicatorilor de gluten și panificație. Pe suprafețele semănate mai târziu și afectate de secetă calitatea este mai slabă, însă aceste suprafețe nu sunt întinse”, arată Tofan. Recoltatul a debutat mai devreme decât de obicei și s-a desfășurat mai rapid. Temperaturile ridicate au grăbit maturarea, iar dacă în alți ani se treiera chiar până la jumătatea lui august, acum recoltatul este, practic, încheiat. „Campania de anul acesta a fost mai scurtă, din cauza condițiilor meteorologice. În iunie am avut o perioadă cu temperaturi excesive, la o medie de peste 30 de grade Celsius, care au grăbit coacerea. Dacă, de regulă, în zona de nord se recolta mai târziu, iar în est mai devreme, anul acesta s-a recoltat în toate zonele o dată. În alți ani, la soiurile extratimpurii se intra după 20 iulie și ne prindea chiar și Sfânta Maria”, relevă purtătorul de cuvânt la DADR. La orz, au fost treierate în totalitate cele 423 de hectare, obținându-se un total de 1.100 de tone, cu o medie comparabilă cu cea realizată în anii anteriori. Tofan consideră că, la fel ca în toți anii, operatorii din panificația suceveană vor apela la importuri, deoarece, prin specificul zonei, producția județeană este sub necesarul de consum. Deficitul este acoperit din județele Botoșani și Iași, dar și de peste granițe, respectiv din Ungaria. „Niciodată nu ne-am asigurat cantitatea necesară pentru pâine din recolta proprie. Ne aprovizionăm din alte județe, iar cei care au brutării mai sofisticate aduc grâul din Ungaria. Au fost ani în care grâul a avut prețuri mai mici și calitate mai bună decât la noi, de aceea a fost convenabil să îl aducă de acolo”, conchide Vasile Tofan, purtător de cuvânt al DADR.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: