Seceta extremă amenință județul Suceava

> „Deja în județul Botoșani sunt mari probleme, iar dacă într-o săptămână nu avem precipitații, este pericol mare”, relevă Vasile Tofan, purtător de cuvânt al DADR > Porumbul nu-și face știuletele, iar la rapiță, din 740 ha cultivate, de recoltat mai rămân doar 31 ha
 

Lipsa accentuată a precipitațiilor se răsfrânge în mod tot mai negativ asupra viitoarei recolte agricole a județului nostru. În ultimele săptămâni a plouat sporadic, pe alocuri, iar dacă în următoarele zile nu va cădea strop de apă din cer, culturile de toamnă sunt în mare pericol. „De câteva săptămâni nu plouă și există riscul să pățim ca și cei din sudul și estul țării. Acest val se apropie de noi, deja în județul Botoșani fiind mari probleme. Dacă într-o săptămână nu avem precipitații, este pericol mare pentru culturile care se recoltează în toamnă”, relevă Vasile Tofan, purtător de cuvânt al Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală. Principala cultură afectată este porumbul, cea care ocupă și cele mai mari suprafețe cultivate din județul Suceava. De departe, deocamdată, plantele arată bine, însă frunzele de la bază dau semne de uscăciune. „Porumbul nu leagă, nu-și face știuletele, iar acela care are deja știuletele nu-și face numărul de boabe ori acestea nu sunt pline. Se vede că plantele suferă din cauza lipsei de apă, frunzele sunt răsucite, iar creșterea stagnează”, subliniază specialistul DADR. Soia, care este o cultură iubitoare de căldură, dar și de apă, are păstăile constituite, în curs fiind formarea boabelor. „Dacă este secetă, bobul va fi mic, ușor, iar producția mică. Soia este o cultură care, de regulă, se recoltează la sfârșitul lunii octombrie, și așteptăm un semn «de sus», pentru că sistem de irigații nu avem” precizează Tofan. La cartof, faza de creștere este pe sfârșite, fermierii care au aplicat tratamentele de rigoare și au păstrat aparatul foliar pot menține cultura în stare de vegetație până la mijlocul lui august. „Cultura este în proces de maturare, fiind, și aceasta, într-o oarecare măsură, afectată de secetă. Cartoful vrea răcoare și apă, lucruri care, în ultima lună, nu prea s-au petrecut”, evidențiază purtătorul de cuvânt al DADR, adăugând că producția mai mică va fi compensată printr-un preț mai bun pe care îl vor încasa agricultorii. „Dezastru” este termenul care caracterizează cultura de rapiță. Din 740 ha cultivate în toamnă, o parte nu a ieșit din iarnă, iar alta a fost calamitată ca urmare a fenomenelor meteorologice periculoase, astfel că de recoltat mai rămân doar 31 ha. „Mare parte a suprafețelor de rapiță au fost cultivate în zonele Rădăuți și Siret, pe unde a bătut valul de gheață și le-a distrus în totalitate”, a informat Vasile Tofan.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: