Oglinda

Jocurile Olimpice 2012 au început! Desigur, pentru mulți dintre noi aceste întreceri nu mai au semnificațiile pe care le aveau până acum 20 și ceva de ani: o extindere aproape nefirească, atunci, a programului unic de televiziune, un șir de călătorii imaginare în locuri unde n-ai fi sperat să pui talpa și să-ți arunci aievea ochii, inclusiv, din fotoliu sau de pe canapea, răfuieli sau revanșe (chiar induse a fi astfel) cu superputeri ale lumii: iată că, prin sport, URSS ori SUA ajungeau uneori să-și așeze steagurile mai jos decât tricolorul românesc.
 

L.D. CLEMENT

Acum, pentru spectatori mai pasivi sau mai implicați, a rămas șansa aceasta, de a spera la o vizibilitate sporită, dătătoare a confortului că ești cel puțin egal cu toate celelalte națiuni ale lumii, și la izbânzi ale sportivilor tricolori pe care să le socotești realmente izbânzile tale curate. Necântărite în balanțele marilor curți ale lumii cu măsuri politice, nemaculate de tot felul de alte informații care deopotrivă pentru străini și români dau contur României din lume și României de acasă. Mai rămâne însă ceva, o nuanță de la care olimpismul tradițional și actual (global!) nu abdică, însă care nu întotdeauna străbate sensul întrecerilor și victoriilor. Cândva se spunea că olimpicele opresc vrajbele și reduc armele la tăcere. Istorii recente, însă, au adus în arene boicotul (ca formă de protest dar și de amenințare), violența și terorismul (impunând măsuri de securitate din ce în ce mai mari), nu în ultimul rând dopajul (ca semn că nu competiția, ci câștigul cu orice preț este de unii mai prețuit). Fiindcă olimpiada este și o oglindă între oglinzile lumii!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: