Un proiect publicistic validat de timp

Pentru mine, ziarul „Crai nou” nu poate fi, în niciun chip, doar o amintire. Dacă, întâmplător, îmi scapă una din aparițiile sale, ziua în care se întâmplă aceasta nu mi se pare întreagă, este mai săracă. Ce se află dincolo de o asemenea trăire?
 

Ion Paranici

Evident, un episod de viață. Fiindcă publicația purtând acum numărul 6000 este, aș zice, „fapta” cu care am intrat în lume. Nu singur, ci cu o echipă de admirabili colegi, și nu într-o lume croită după tipare știute, ci într-una care avea nevoie de multe limpeziri. Era spre finalul agitat al lui decembrie 1989. Făceam un nou ziar. Îi gândeam – din mers – personalitatea și destinul. Reușisem să depășim inerente momente de șovăire. Nu de abdicare. De partea noastră era o certă experiență în ale gazetăriei. Ne ajuta, acum, libertatea. Și, în egală măsură, credința că litera tipărită trebuie să slujească adevărul (singurul care nutrește sănătatea, vigoarea unei publicații), să fie componentă credibilă a imaginii timpului pe care-l parcurgem. O altă înțelegere ar fi condus la eșuarea proiectului publicistic numit „Crai nou”, la ieșirea umilitoare de pe piața presei (atunci, explozivă). Am scris de câtva ori despre convingerile pe care s-a întemeiat, în decursul vremii, oferta condeierilor (mai vârstnici și mai tineri) de la cotidianul ce prinde făptură (acum) pe strada suceveană „Mihai Viteazul”. Ce aș mai putea spune? Acceptând că în asemenea momente risipa de vorbe este păgubitoare, observ doar că fiecare zi din viața redacției și a ziarului a fost /este una cu adevărat așteptată de prietenii publicației. Cert, prietenii se formează anevoios, ți-i apropii în timp. Fidelitatea lor este, pentru ”Crai nou”, cel mai mare câștig. S-a ajuns aici, cred, prin așezarea respectului pentru cititor în rândul valorilor ce merită scrise cu majuscule. Aceasta a însemnat privirea /examinarea cu onestitate a gândirii și atitudinii umane indiferent de „umbrela” (politică, morală, socială etc.) sub care acestea s-au aflat. Lucru nu ușor de statuat în conduita profesională a unui gazetar. Mai ales într-o lume tulbure, agitată, sfâșiată de dispute ispititoare pentru jurnalist. Nervozitatea cuvântului din coloana de ziar – în consonanță, să zicem, cu nevrozele din jur – a fost stăpânită, marcată de luciditate și bun-simț. Echilibrul, evitarea folosirii informației ca unealtă de șantaj, ocolirea mistificării și stridenței (cultivate, aiurea, cu predilecție) au făcut casă bună cu harul mărturisit de scrisul colegilor mei. Câte din cele zise mai înainte au acoperire în adevăr o poate proba colecția ziarului. În ea se află numele celor care, odinioară, au fost autorii începutului „operei” botezate „Crai nou”, pe cele ale jurnaliștilor de acum, care – neosteniți și cu talent – o îmbogățesc. Toate sunt de bun augur. Succes!

Print Friendly, PDF & Email
Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: