Îngerii și bestiile din jurul nostru

În zilele în care semnatarul rândurilor de față își începea ucenicia întru ale jurnalisticii, la „Zori noi”, editorul, forul regional comunist era pus într-o situație dificilă.
 

Nicolae Groza

Ziarul tocmai publicase, sub semnătura lui Traian Filip, un fin mânuitor al condeiului, un reportaj despre mecanicii de la Depoul din Ițcani, intitulat „Nici îngeri, nici bestii”. Titlul a stârnit o mare vâlvă. Pe atunci să vorbești despre îngeri într-un ziar de partid era mai mult decât a fluiera în biserică. Era o gravă deviere de dreapta… Cine erau îngerii? Cine bestiile? Parcă în ziar se vorbea de muncitori, de comuniști!? Problema era întru totul falsă. Ceea ce deranja erau acei îngeri, expresie a superstiției… Până și pe un mare șef, sosit de la București, la o plenară regională, l-a revoltat chestiunea. Aflat în prezidiu, invocând titlul pe care l-am citat mai sus, a apucat ziarul, l-a sfâșiat în fața asistenței și a spus că nu de asemenea articole este nevoie, ci de reportaje care să zugrăvească chipul luminos al comunistului. Asistența încremenise. Lui Traian Filip i s-a interzis, pentru o vreme, să mai publice la ziarul pe atunci regional. Rămâne proverbial „rechizitoriul” „plutașului de pe neagra” care, într-o dezbatere ulterioară, incrimina faptul că în reportaj se vorbea despre un mecanic care smulgea lagărele de la o locomotivă, el subliniind că lagărele trebuiau scoase cu grijă spre a nu fi deteriorate… Prin redacție au trecut și alți scriitori. Ei aduceau un aer nou, primenitor în atmosfera îmbâcsită de stalinism ce se instalase în instituție. Dar teza comunistă trebuia obligatoriu respectată. Altfel erai taxat ca dușman al poporului și zburai. Trebuia neapărat să menționezi „rolul conducător al comuniștilor”. Până și Eusebiu Camilar, solicitat să scrie un reportaj, a fost pus în situația să refacă, pe ici pe colo, textul predat, potrivit exigențelor partinice. Îngerii și bestiile l-au însoțit pe gazetar de-a lungul celor câteva decenii de activitate. Și sub dictatură, și după pătrunderea pe tărâmul frământat al democrației. Parcă prea multe bestii ne dau azi târcoale! NICOLAE GROZA

Print Friendly, PDF & Email
Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: