Familia mea de la ziar

Am venit la ziarul “Zoi noi” în mai 1952, redacția fiind la Câmpulung Moldovenesc. În august, același an, redacția s-a mutat la Suceava, la diferite adrese, până s-a construit noul sediu al tipografiei, unde redacției i s-a rezervat ultimul etaj.
 

În decursul anilor petrecuți la ziar am avut șase redactori-șefi, ultimul fiind dl Paranici. Familia de la “Zori noi” și apoi “Crai nou” a fost a doua mea familie, colectivul minunat în care mi-am petrecut o bună parte din viață. Bineînțeles că au fost nenumărate momente plăcute, chiar hazoase. Vreau să povestesc aici despre o întâmplare din perioada în care redactor-șef era Platon Pardău (ce avea un simț al umorului dezvoltat). Eu eram dactilografă și îmi dădea să bat la mașină poezii cu rimă albă. Nu-mi plăcea ideea, pentru că el avea și secretară care ar fi trebuit să le dactilografieze, și nu eu, dar șeful e șef. Ca să mă răzbun însă într-un fel pentru că eu trebuia să i le scriu, când i le-am înmânat, am și comentat, și i-am zis că eu n-am înțeles nimic din poeziile pe care fusesem silită să le dactilografiez. Fusesem puțin cam obraznică… Dar replica a fost: “Arghira, versurile nu îți sunt dedicate”. Eu aveam un rol minor acolo, important însă pentru viața ziarului. Despre textele care îmi plăceau ziceam că le „dactilografiez”, despre celelalte că… le bat la mașină. Dar, dactilografiate sau bătute la mașină, prin ochii și prin degetele mele au parcurs drumul către pagina tipărită versuri sau manuscrise ale lui Nicolae Labiș, Geo Bogza, Traian Filip, Eugen Mandric, Pan Solcan, Paul Anghel… De-a lungul atâtor ani, întâmplări au fost multe. Nu se pot povesti toate. Dar țin să mai spun un lucru: dintre toți șefii mei, cel mai bine m-am înțeles, și m-a înțeles, dl Ion Paranici. Doresc ziarului și colectivului ani mulți și buni. ARGHIRA DINU

Print Friendly, PDF & Email
Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: