De ce era mai înalt șahinșahul

Am început munca de fotoreporter la ziarul „Zori noi” din regiunea Suceava în data de 24 iunie 1957. Am venit la Suceava cu fratele meu, care era fotoreporter la ziarul „Scînteia” din București.
 

Dumitru VINȚILĂ

După ce am primit câteva noțiuni despre această frumoasă și grea meserie, mi-am început munca la ziarul „Zori noi”. Această meserie nu este deloc ușoară. Ca dotare tehnică, am început cu un „Zorki 1”, aparat cu care am imortalizat pe peliculă, timp de vreo 10 ani, mii de imagini din perimetrul care se întindea de la Bistrița până la Prut. La început mi se părea greu, dar începuse să-mi placă. Cu timpul această meserie a devenit tot mai grea. Începeau pretențiile cu imaginile de la marile sărbători: 23 August, conferințe regionale și raionale de partid și de stat plus numeroase vizite ale șefilor de partid și de stat din toată lumea. La toate aceste evenimente trebuia să fiu prezent. Pentru aceste vizite se fixa de obicei un anumit traseu: Suceava – Rădăuți – Putna – Sucevița – Moldovița – Voroneț – Humor. Îmi amintesc de una dintre multele peripeții hazlii petrecute în acea perioadă. Șahinșahul Iranului, împreună cu împărăteasa, însoțiți de secretarul general al partidului, Nicolae Ceaușescu și de Elena Ceaușescu, au efectuat o vizită în județul Suceava. Bineînțeles că a trebuit să fac imagini de la această vizită. S-au transmis, ca întotdeauna, fotografiile la „județeana de partid” pentru aprobare. Aici au fost respinse. Mi s-a explicat că poza cu cei doi conducători nu este aprobată pe motiv că Ceaușescu este mai mic decât șahinșahul. Atunci mi-a venit o idee. Am decupat imaginea cu cei doi și l-am ridicat pe Ceaușescu cu capul până deasupra umărului șahinșahului, am lipit și am reprodus poza. De data aceasta, imaginea a fost aprobată. Nu am spus nimănui, dar am fost satisfăcut că niciun „tovarăș” nu s-a prins. Vă mai pot povesti o altă întâmplare hazlie. De Ziua Ceferistului (din 16 februarie 1960) – Adunare festivă, cu participarea la nivel regional a lui Ene Țurcanu, prim-secretar la partid, și a lui Emil Bobu, președinte la Sfatul Popular regional. În fotografia de grup, din vina mea a fost zgâriat clișeul, la developat, exact pe fața primului secretar regional de partid. Am rezolvat situația prin montarea unei fețe dintr-o altă imagine. Dar nu am spus nimănui fiindcă puteam fi acuzat de sabotaj. DUMITRU VINȚILĂ (D. Vîntu, V. Dumitru, D. Hușanu, V. Mitică)

Print Friendly, PDF & Email
Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: