Pe la curți

…Și se mai miră unii de grija pe care ne-o poartă (dar vezi bine că nu tocmai nouă – mie și dumitale – ne-o poartă!) câteva mari curți europene. Și se arată uluiți alții de cât de repede și mai ales cum, în ce straie, circulă primprejurul acestora vești despre rufele-mpuțite ori cele date la spălat de prin odăile noastre de sus, cât să le atragă urgent atenția și să-i provoace la atitudini pe cei care se găsesc sau se închipuie a fi mai-marii Europei. O explicație (dintre altele) a situației poate fi găsită developând în imaginar scene sugerate până și de cărțile de istorie din școală, întâmplări amplasate într-un lung și greu ev medieval.
 

L.D. CLEMENT

Iaca se supărau pe domni boieri din româneștile vasale țări și cu grăbire fugeau, după caz, la sultanul sau riga din vecini sau chiar mai departe după ajutor la ale lor plânsete ori poate chiar după un domn nou, cumpărat cu bani peșini sau promisiuni, domn de viță pe loc altoită, cât să tocmească țara pre cum zicea interesul clipei, un an sau doi. Reușeau au ba, dar trebușoara menită să pună dimpreună afacerile interne cu cele externe avea tâlcul ei, rămas iată peren în pământul fertilizat de neputință și slugărnicie, de jaf pentru unii și pentru alții, cărora tot nu le-ajunge, irigat de gândul capului-plecat-sabia-nu-l-taie și al ierbii binișor călcate pentru a se ridica ea într-un târziu. Vasalilor le priește…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: