Din cauză că se desfășoară în ritm de melc

S-au prelungit până în noiembrie înscrierile medicilor specialiști care se vor instrui în screeningul pentru cancer

Înscrierile medicilor specialiști la programul de instruire în screeningul pentru cancer de col uterin, sân și colon, realizat printr-un proiect european, cam trenează, de aceea s-au prelungit până în noiembrie.
 

Deocamdată au fost stabiliți și instruiți medicii care vor fi instructori ai celor 7332 de medici specialiști cursanți, din Suceava fiind un singur medic instructor selectat, în specialitatea medicină de laborator. Sunt în total 84 de instructori pentru medicina de familie, 48 pentru medicii specialiști și 10 în radiologie imagistică. Ca medici cursanți s-au înscris deocamdată 45 din specialitatea Sănătate Publică, din toate regiunile țării, printre care directoarea adjunctă de la DSP Suceava, dr. Cătălina Zorescu, 119 din specialitatea anatomopatologie (2 medici fiind de la Suceava) și 229 medici de laborator, din care unul de la Suceava. La programul de instruire ar trebui să participe circa 6000 de medici de familie din țară, de la Suceava fiind prevăzuți 174, dar încă nu s-au înscris toți. Potrivit secretarului Asociației Medicilor Generaliști Suceava și al Colegiului Medicilor, medicul de familie Irina Badrajan, care s-a înscris la instruire, urmează ca la nivelul Direcției de Sănătate Publică Suceava să se facă o estimare a celor care vor să participe la screening, ca recoltatori de probe, unde plata este mai mare, sau cei care vor face instruire și prevenție. Pentru medicii de familie suceveni instructori sunt doi medici de la Botoșani, soții Katalin și Paul Șerban, acesta din urmă fiind consilier al ministrului sănătății: „Pe 11 iulie avem întâlnire cu dr. Șerban de la Botoșani, probabil că instruirea noastră va începe în august. Important e că proiectul înaintează și că screeningul de cancer se va realiza până la urmă, fiindcă trebuia să înceapă în 2008”, ne-a spus dr. Badrajan. Înscrierile la cursuri s-au prelungit și s-au simplificat Pentru completarea listelor cu participanți din toate specialitățile propuse, termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la 15 noiembrie 2012. Potrivit ministerului de resort, procedura de înscriere a fost simplificată, adică se va trimite electronic doar formularul de înscriere completat integral, semnat și scanat, urmând ca la desfășurarea cursurilor de instruire participanții să prezinte și celelalte documente. Prin proiectul „Instruire și prevenție pentru o viață sănătoasă”, se urmărește creșterea gradului de formare a profesioniștilor din sistemul sanitar cu cunoștințe necesare pentru asigurarea implementării unor programe de screening eficient pentru cancerul de col uterin, colon și sân. Partenerii MSP în proiect sunt Institutul Național de Sănătate Publică, Colegiul Medicilor din România, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, Institutul de Oncologic „Prof. Dr. I. Chiricuță” din Cluj-Napoca și Institutul de Cancer Aviano – Italia.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI