La bovine din județul Suceava

Turbare și „cărbune”

> Patru persoane au fost vaccinate antirabic
În ultimele zile, în județul Suceava a fost înregistrat un caz de rabie în comuna Pârteștii de Sus, cât și un altul de cărbune emfizematos în municipiul Vatra Dornei, ambele la bovine, informează directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, dr. Petrea Dulgheru.
 

Potrivit oficialului DSVSA, cazul de cărbune emfizematos a fost diagnosticat la o bovină a dorneanului Petru Dîrla. Animalul a sucombat sâmbătă, proprietarul acestuia anunțând medicul veterinar local, care a semnalat situația la DSVSA Suceava. În vederea recoltării de probe și stabilirii diagnosticului de specialitate, o echipă condusă de însuși șeful Direcției, dr. Petrea Dulgheru, s-a deplasat la fața locului, cu autolaboratorul din dotare. Analizele de specialitate au confirmat suspiciunea îmbolnăvirii bovinei cu cărbune emfizematos. „A fost efectuată o anchetă epidemiologică și s-au instituit măsurile specifice”, arată Dulgheru. A doua zi, duminică, a fost anunțat un caz de rabie la o bovină din gospodăria lui Todirică Strugariu, din Pârteștii de Sus. Animalul manifesta semne clinice caracteristice rabiei, examenele de laborator relevând prezența virusului turbării. „A fost declarat focarul de boală și dispuse măsurile legale specifice. În contact cu bovina au intrat 4 persoane, fapt semnalat autorităților sanitare, respectiv DSP Suceava, care a dispus vaccinarea antirabică a persoanelor în cauză”, a declarat directorul executiv al DSVSA, dr. Petrea Dulgheru.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: