Sucevenii se vor “prăji” până vineri la 35 – 37 de grade

> Umiditatea mare, soarele puternic și lipsa vântului vor transforma temperaturile transmise de buletinul meteo în temperaturi mult mai mari
 

Județul Suceava a revenit ieri dimineață la cod galben de caniculă, meteorologii menținând avertizarea și pentru următoarele trei zile, timp în care disconfortul termic va fi accentuat. Valul de căldură venit din nordul Africii va persista în zona noastră până vineri 6 iulie, timp în care sucevenii se vor “prăji” la temperaturi ale aerului de maxim 35 – 37 de grade. Temperaturile anunțate de meteorologi vor fi însă cu totul altele decât cele resimțite de locuitori. Arșița se va resimți mai puternic la nivelul solului unde aburul fierbinte degajat de asfaltul orașului va ajunge la temperaturi cu cel puțin 10 grade mai mari decât cele din buletinele meteo. În zonele mai puțin aglomerate ale Sucevei se va putea cât de cât respira, dar în cartierele cu trafic intens, unde la umiditatea mare a aerului se adaugă și poluarea, canicula va fi extrem de greu de suportat. Meteorologii avertizează că în intervalul 3 – 6 iulie, ITU, acel indice temperatură – umezeală, suportabil până la o valoare de 80 de unități, va depăși acest prag. ITU înseamnă de fapt temperatura reală pe care o resimte corpul omenesc, în calculul căreia intră intensitatea razelor soarelui, temperatura, vântul, eventuale înnorări, precipitații etc. De exemplu, o temperatură de 35 de grade, pe soare puternic și umiditate mare, este percepută de corpul uman ca fiind de aproape 50 de grade. Invers, cu lipsă de umiditate, dar cu nițel vânt, o temperatură de 35 de grade se simte „la piele” ca una de nici 30 de grade. Deși ANM a anunțat pârjol de culoare galbenă în județele din nordul, estul, sudul și centrul țării, situația nu pare disperată față de cea din nouă județe din vestul României, unde a fost anunțată în următoarele trei zile avertizare „cod portocaliu”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: