Chiar dacă temperaturile au crescut

Prezentările la Urgențe cunosc o perioadă de „acalmie”

Deși s-au anunțat temperaturi ridicate în aceste zile, încă nu au fost cazuri de persoane cu probleme medicale din cauza căldurii, prezentările la Unitatea Primire Urgențe de la Spitalul Județean Suceava fiind în „ritm decent”, a declarat ieri dr. Tiberiu Brădățan, purtător de cuvânt al spitalului.
 

„Prezentările la urgențe sunt într-un ritm decent, nu am avut cazuri de persoane căzute pe stradă sau decompensate de căldură. În acest moment chiar este o perioadă de acalmie la UPU, sunt cam 200 prezentări zilnic, față de 260-270 în perioada precedentă. Au fost și destul de intense atenționările cu privire la căldură, mai ales în presa locală, și probabil au intrat în conștiința oamenilor. Dar ne așteptăm ca în 2-3 zile să crească numărul de prezentări la UPU”, a declarat dr. Brădățan. Pentru prevenirea incidentelor în perioada cu temperaturi extreme, Ministerul Sănătății recomandă populației să urmeze sfaturile medicilor și să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 și 18. În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide – între 1,5-2 litri, fără a aștepta să apară senzația de sete. Se recomandă consumul unui un pahar de apă sau echivalentul acestuia la fiecare 15-20 de minute. O doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă. De asemenea, medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe și legume proaspete, în special pepene galben, roșu, prune, castraveți, roșii deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă. Trebuie evitat consumul de alcool, inclusiv bere sau vin, deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conținut ridicat de cofeină, precum cafea, ceai, cola sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), acestea fiind diuretice. Pe parcursul zilei este bine să facem dușuri călduțe, fără a ne șterge de apă, iar dacă avem aer condiționat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Dacă nu poate fi evitată expunerea la soare între orele amiezii, trebuie folosită o ținută adecvată: pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale, în culori deschise. Medicii mai recomandă evitarea activităților în exterior care necesită un consum mare de energie – sport, grădinărit etc. O atenție specială trebuie acordată copiilor și persoanelor vârstnice, care trebuie să consume regulat lichide, chiar dacă nu le solicită. Este foarte util ca, în aceste perioade, persoanele cu afecțiuni cronice, cardiovasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: