Cine ne pasc pășunile

Unui cunoscut din Iași i-a trecut prin cap să pună de-o afacere cu fonduri europene, prin care să înființeze o fermă de oi de carne. Și-a găsit el oile undeva prin Anglia, a cercetat piața de desfacere, care cică ar fi de nu poate el crește atâtea animale, dar îi lipsește esențialul: pășunea. Cum fiica dumisale e medic veterinar pe la noi, în Bucovina, și cum ea ar urma să fie cea care să conducă ferma, amicul s-a gândit că pe aici ar putea găsi un trup de pășune de vreo 30 ha, pe care să o concesioneze și pe care să-și așeze ferma.
 

Dumitru TEODORESCU

Socotea el, și-i împărtășim pe deplin judecata, că Bucovina a pierdut enorm din șeptel în ultimii ani, astfel că nu ar fi deloc o problemă găsirea și concesionarea pășunii. Să ne reamintim că, până la Revoluție, numai Stulpicanii dețineau peste 11.000 de oi (mai mult, se pare, decât întreg județul Constanța la vremea aceea), stulpicănenii ducând mai departe ocupația celui ucis, soțul Vitoriei Lipan, din celebrul roman sadovenian. Astăzi, pe acolo se mai cresc doar câteva sute de oi… Numai că tocmai ceea ce pare simplu devine în România complicat. O adevărată bătălie se dă astăzi între personaje, unele dubioase de-a dreptul, din sate pentru concesionarea acestor pășuni. De ce? Europa finanțează fiecare hectar de pășune, contra unor lucrări obligatorii de întreținere, cu 300 de euro pe an. Mai nou, bătălia s-a mutat între asociații ale crescătorilor de animale, care le concesionează conform unei legi neclare. Și iau bănuți frumoși asociații, care n-ar ceda nici să-i bați vreun hectar de pășune unuia ca amicul nostru, de exemplu. O fermă de elită „plantată” în zonă nu numai că ar aduce bani și comunei pe teritoriul căreia se așază, ci ar putea servi drept acel bun exemplu care poate revitaliza creșterea oilor la noi. Numai că, iată, nu se poate. Niște șmecheri câștigă niște euroi cu care ajung primari, în timp ce pășunile se sălbăticesc. Căci nimeni nu verifică ce lucrări efectuate pe pășunile concesionate îi îndreptățesc pe cei care le-au concesionat să ia anual 300 de euro pentru fiecare hectar.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: