PSD Suceava 2020

Soare la Helsinki

Aproape în taină, ieri s-au împlinit 10 ani de când organizația internațională pentru apărarea libertății presei „Reporteri fără frontiere” a publicat în premieră o „listă a libertății presei” în statele lumii. În 2002, țara noastră se situa pe poziția 45 (între Mali și Insulele Capului Verde), iar în „clasamentul la zi”, adică cel pentru anii 2011-2012, România se află, în urma unui „mic progres” (conform celui mai recent raport cu acest subiect), pe locul 47 (din 179), pe care îl împarte cu două state aflate în regres, Argentina și (culmea?) SUA. Nu știu câtă relevanță are să spunem că un pic mai bine situate sunt Botswana, Ghana, dar (tot pe acolo) și Franța, Spania sau vecina Ungaria, însă mi se pare de reținut că și în 2002, și în 2011-2012, pe primul loc stă Finlanda.
 

L.D. CLEMENT

De aceea, ieri, am răsfoit câteva pagini (traduse în engleză) de presă finlandeză și am găsit-o relativ cuminte și calmă, preocupată de subiecte majore ale locului și lumii (da, criza mondială!), de chestiuni sociale punctuale, de manifestări curente și aproape convenționale (de pildă, se apropie „Festivalul verii”, iar – era soare, ieri, la Helsinki! – „în Finlanda vara este scurtă, dar plăcută”, finlandezii și oaspeții lor fiind invitați să se însorească pentru a-și completa rezervele de vitamina D…). …Tocmai ieri, „Helsinki Daily” prelua dintr-un ziar australian (Australia se află pe locul 30 în clasamentul de mai sus) articolul intitulat „O presă independentă este vitală pentru democrație”, apărut la 25 de ani după ce, acolo, „un grup de distinși lideri ai comunității” inițiaseră o cartă care, printre altele, să „protejeze jurnaliștii de presiuni și să-i crediteze în calitate de persoane responsabile care să informeze și să comenteze cu privire la afacerile din oraș, stat, națiune și lume, în mod corect și în mod independent față de orice interes comercial, politic sau personal…”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: