Reabilitare termică doar pentru proprietarii care plătesc în avans

> Întrucât guvernul nu mai dă fonduri, primarul Lungu propune un proiect de hotărâre de anvelopare cu bani de la bugetul local > De reabilitarea cu susținere financiară bugetară ar urma să beneficieze proprietarii care vor constitui, la asociație, un fond inițial pentru susținerea execuției > Întrucât procedurile durează cel puțin câteva luni, există posibilitatea ca, anul acesta, să nu înceapă izolarea vreunui bloc
 

Șanse mai mari la reabilitarea termică a blocurilor în care locuiesc ar avea doar sucevenii care plătesc, anticipat, la asociațiile de proprietari, o parte din suma cu care ar urma să contribuie la lucrări. Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a anunțat ieri, într-o conferință de presă, că nu mai are mari speranțe în fondurile promise de guvern sau în cele europene. De aceea, șeful administrativului local va întocmi un proiect de HCL, prin care propune ca primăria să se implice cât mai mult în izolarea termică a imobilelor de locuit în condominiu. Întrucât procedurile de promovare, dezbatere, aprobare și aplicare a prevederilor proiectului durează cel puțin câteva luni, există posibilitatea ca, anul acesta, să nu intre în reabilitare niciun bloc. „Din păcate, nu vine niciun semn de la București, nu vine niciun semn de la Bruxelles, de aceea o să ne luăm soarta în propriile mâini. Vom gândi o hotărâre de Consiliu Local, să o putem promova în această vară sau toamnă, pentru că trebuie să fie în dezbatere publică, să discutăm cu asociațiile de proprietari. Vom urmări o cât mai mare implicare a Primăriei municipiului Suceava în ceea ce înseamnă reabilitarea termică a apartamentelor”, subliniază primarul. Lungu spune că proiectul prevede acordarea de facilități financiare în funcție de veniturile realizate pe membru de familie, aceasta însemnând că bugetul local ar putea prelua între 25% și chiar 100% din partea de contribuție bănească a proprietarilor de apartamente. Pe de altă parte, edilul-șef ține să reliefeze că de reabilitarea cu susținere financiară bugetară ar urma să beneficieze proprietarii care vor constitui, la asociație, în avans, un fond inițial pentru susținerea execuției. „Foarte important de spus este că vor avea prioritate asociațiile de proprietari care vor dovedi că au bani în cont, ca o garanție, o certitudine, că vor plăti”, a pus în vedere Ion Lungu, accentuând că mai există asociații care nu și-au onorat contribuția care le-a revenit în programul de anvelopare din anii trecuți. În aprilie, proiectul de hotărâre privind aprobarea condițiilor în care urma să se desfășoare anveloparea termică a blocurilor de locuințe din municipiu nu a mai fost dezbătut în ședința ordinară a deliberativului. La acea dată, primarul Ion Lungu declara că autoritățile naționale încă mai așteptau ca Bruxelles să dea undă verde finanțării cu fonduri europene a lucrărilor de creștere a eficienței energetice. În anul 2011, municipalitatea a depus la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului două solicitări pentru finanțarea reabilitării termice din fonduri europene prin Programul Operațional Regional (POR). În primă etapă erau cuprinse 750 de apartamente care aveau deja întocmită documentația aferentă și a cărora anvelopare presupunea cheltuieli de aproximativ 3,3 milioane de euro. Cea de a doua solicitare se referă la 7.463 de apartamente inventariate de asociațiile de proprietari, suma necesară execuției fiind atunci de 31 de milioane de euro.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: