Un tânăr „condamnat pe viață” își primește dreptatea la Tribunalul Suceava

După 4 ani de la o faptă de o violență deosebit de gravă, în urma căreia viața unui om a cunoscut o turnură dramatică, Tribunalul Suceava s-a pronunțat ieri: autorul, urmărit penal în stare de libertate, a primit 15 ani cu executare.
 

Cazul s-a petrecut în ianuarie 2008, procurorii locali încadrând inițial fapta agresorului la vătămare corporală gravă și nu la tentativă de omor deosebit de grav, cum ar fi fost normal. Fapta Ianuarie 2008. Cristinel Hladi, din Lisaura, comuna Ipotești (în vârstă de 37 de ani pe atunci), ajută la locuința vărului său, Puiu Scolobiuc (42 de ani, în momentul de față), la cărat gunoiul din curte. Contra cost. Cei doi veri se iau la ceartă de la bani. Aflat sub influența băuturilor alcoolice, Puiu Scolobiuc își lovește cu lopata în cap ruda de sânge. Victima cade lată, iar agresorul o transportă, ulterior, lângă domiciliul acesteia, abandonând-o într-un șanț. În comă, la Spitalul de Neurochirurgie Iași, Hladi rămâne internat o lună de zile. Două luni de spitalizare la Suceava și apoi revenire acasă. Acasă?… Scaun cu rotile, paralizie pe partea dreaptă, deficit grav de vorbire. Medicație. Bani. Bani. Disperare. Părinți, rude. În cele din urmă, ajutor de handicapat dat de statul român. Un tânăr s-a transformat în legumă… Profil de inculpat Potrivit judiciariștilor suceveni, inculpatul este un scandalagiu. Ar fi fost închis pentru infracțiuni de furt, ar fi amenințat trecătorii cu o sabie, după care, pe 15 septembrie 2010, ar fi tâlhărit în centrul Sucevei o bătrână. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava propun, în sfârșit, judecătorilor arestarea preventivă, dată fiind această faptă, pericolul public Scolobiuc ajungând după gratii. Pe 22 septembrie 2010, Curtea de Apel Suceava casează o sentință de 3 ani de închisoare dată de Judecătoria Suceava și schimbă încadrarea juridică a faptei, de la vătămare corporală gravă la tentativă de omor deosebit de grav. Ceea ce însemna că speța se muta de la parchetul local, la parchetul județean. Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava preia speța și vinovatul, cel puțin în viziune primară, a judecătorilor de fond, este condamnat la 15 ani de închisoare. Daune Hladi Cristinel trebuie să primească 10.000 lei de la inculpat cu titlu de daune materiale, 150.000 lei daune morale, precum și 500 lei – lunar. Retroactiv, de la data apariției handicapului sever și până în prezent, inculpatul are de plătit victimei 26.500 lei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: