Cu privire la acuzațiile că nu gestionează cum trebuie epidemia de meningită

Șeful DSP s-a declarat „bulversat”

Șeful Direcției de Sănătate Publică Suceava, dr. Ludovic Abiței, a declarat ieri, în legătură cu cazurile de meningită acută virală, că Institutul Cantacuzino a confirmat infecția cu enterovirusul Coxsackie B2, astfel că și estimările DSP privind tipul de virus și măsurile luate în focar „au fost cele corecte”.
 

Ludovic Abitei

Directorul DSP a explicat că este vorba despre un enterovirus greu de depistat, care se localizează în intestinul gros al persoanelor și se transmite prin mâini murdare. „Circulația virusului este intensă în perioada de vară, de aceea noi continuăm cu solicitările de întărire a măsurilor de igienă personală, în colectivități și instituții. Toate unitățile deconcetrate au obligația de a lua măsurile de igienă necesare pentru a preîntâmpina îmbolnăvirile. Noi monitorizăm situația, intervenim acolo unde putem, în rest apelăm la cei care manageriază activități să-și dezinfecteze instituțiile.” La rândul său, directoarea adjunctă de la DSP, dr. Cătălina Zorescu, a precizat că enterovirusul Coxsackie este recunoscut că provoacă epidemii în rândul preșcolarilor și școlarilor mici: „Singurii purtători ai virusului sunt oamenii, de aceea recomandarea noastră e de a întări măsurile de igienă personală. Mai ales banalul spălat pe mâini trebuie făcut eficient, cu apă și săpun, timp de 2-3 minute, și apoi șters pe mâini cu prosop de hârtie”. În conferința de presă de ieri, dr. Abiței s-a declarat „bulversat de acuzațiile care se aduc DSP”, referindu-se la declarația președintelui CJ, Cătălin Nechifor, potrivit căruia DSP nu a gestionat suficient de bine epidemia de meningită acută virală. „Însuși faptul că s-a identificat virusul și coincide cu presupunerile noastre ne confirmă că am avut intențiile cele mai bune și am luat și măsurile cele mai bune. Am dori ca acei care ne acuză, mai întâi să se documenteze, iar apoi să facă anumite afirmații, mai ales că nu au pregătirea necesară în domeniu”, a declarat Ludivc Abiței. Zece cazuri noi pe timp de week-end În ultimele trei zile numărul cazurilor diagnosticate cu meningită acută virală a ajuns la 79, dintre care 43 sunt internate în prezent, 10 cazuri noi adăugându-se după weekend. Sunt cazuri de meningită în 26 de unități de învățământ, pe „harta” meningitei apărând câteva localități noi în care sunt persoane bolnave: Plopeni, Plăvălari-Udești, Udești, Reuseni Udești, Stulpicani și Gura Humorului. În prezent mai sunt 38 de persoane internate în spital, celelalte fiind externate. Majoritatea cazurilor afectate de meningită sunt copii, de la sugari de 5 luni până la adolescenți de 17 ani, dar au fost și doi adulți din Suceava și Șerbăuți. Directoarea adjunctă Cătălina Zorescu a mai informat că există și un caz mai grav, al unei eleve de 14 ani din Suceava, internată cu encefalită la Secția Terapie Intensivă a Spitalului Județean Suceava. Ea avea antecedente patologice și un sistem imunitar deficitar, a mai precizat dr. Zorescu. Eleva ar fi trebuit să participe la evaluarea națională în această perioadă. Reprezentanții DSP au mai informat că 1999 a fost „anul meningitei acute virale”, când s-au raportat circa 550 de cazuri de meningită

Print Friendly, PDF & Email
Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: